• 0

U ovom gradu, žarištu korone đaci opet polažu kombinovani test: Imali rešenja i isti netačan odgovor

- Na osnovu dosadašnjih izveštaja, osmaci su na dan polaganja, 19. juna odgovore dobili putem mobilnog telefona i određenih elektronskih uređaja - navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

  • 0
Polaganje, mala matura, škola

Foto: Nikola Tomić

Кombinovani test sutra će ponovo raditi 127 od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru. Oni će test polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u tom gradu, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U tom gradu su, da podsetimo, razotkrivena rešenja ovog testa u toku polaganja male mature. 

U petak, 19. juna kada su svi učenici u Srbiji polagali poslednji - kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rešenja. Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru - navodi se u saopštenju resornog ministarstva i dodaje:

Na osnovu dosadašnjih izveštaja, odgovore su dobili putem mobilnog telefona i određenih elektronskih uređaja. Na taj način su prekršili zakonske odredbe i upotrebili mobilni telefon, elektronski uređaj i drugo sredstvo u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja. Očigledno je da navedeno nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih osoba. Tokom realizacije testa kontrolu su vršili nastavnici čija će se odgovornost ispitati.

U školama u Novom Pazaru sa roditeljima su razgovarali državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dušan Кićović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, kao i predstavnici Ministarstva iz Sektora za inspekcijske poslove i članovi Školske uprave.

- Svi roditelji, koji su prisustvovali sastanku upoznati su sa mogućnošću da učenici pristupe ponovnom polaganju testa u četvrtak, 25. juna od 9 do 11 časova, prema istoj proceduri koja je važila tokom završnog ispita - kažu u Ministarstvu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da ni jedno dete ne sme biti oštećeno ni na koji način.

- Lično smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da deca budu na bilo koji način oštećena i da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole - poručio je ministar Šarčević.

Ministar je i ranije ukazivao na regije u kojima postoje „slabe tačke“, među kojima je i ova.

Ministarstvo će odvojeno, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđivati činjenice i odgovornost svih učesnika kada je reč o ovom propustu u toku sprovođenja završnog ispita u Novom Pazaru.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova. Ministarstvo će nastaviti započeti proces digitalizacije i očekuje da se ovakvi propusti u budućnosti neće dešavati.

Novi Pazar je inače od početka juna žarište korone, i trenutno je jedn od četiri najveća u Srbiji, pored Tutina, Vranja i Beograda. 

U tom gradu je COVID 19 do danas potvrđen kod 339 osoba. 

VIDEO: Polaganje kombinovanog testa u Beogradu: 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima