≫ 

Od sutra maske obavezne u svakom zatvorenom prostoru: Ovo su nove mere nakon sednice Kriznog štaba

Donet je niz mera za Beograd

  • 91

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje širenja korona virusa  koja je počela jutros u 10 sati, završena je oko 12 sati a pred članovima je bilo da donesu nekoliko ključnih odluka, sve sa ciljem da se obuzda COVID 19 i spreči veće obolevanje od bolesti, od koje konstatno raste broj zaraženih u našoj zemlji.

Nove mere će se uvoditi samo u žarištima, nikako u celoj Srbiji. Neće biti uvođenja karantina, odnosno policijski čas, i vanrednog stanja, a kako saznajemo doneta je obaveza da se maske nose u svakom zatvorenom prostoru u Beogradu. Do sada je ta obaveza bila samo za gradski i međugradski saobraćaj.

Svi koji ne budu poštovali ovu odluku, biće sankcionisani.

Član Kriznog štaba prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog kazala je nakon sednice da obaveza nošenja maski počinje sutra u 6 sati.

- Od sutra na području grada Beograda, od 6 sati, obavezno je nošenje maskim, ne samo u prevozu već u svakom zatvorenom prostoru - rekla je prof. dr Kisić Tepavčević.

Očekivalo se da uvede vanredna situacija u Beogradu, i u opštinama koje se pojavljuju kao nova žarišta, kao što se dogodilo u Novom Pazaru i Kragujevcu.

U tom tonu govorila je sinoć i premijerka Ana Brnabić u emisiji "Hit tvit" na TV Pink.

- Ono što mogu da kažem da će verovatno biti uvedene mere koje su u skladu sa onima koje smo videli u nekim lokalnim samoupravama u kojima je skočio broja zaraženih, dakle kao u Novom Pazaru, Kragujevcu, a sada verovatno i u Užicu i Vranju. Trudićemo se da to ne budu mere za čitavu teritoriju Srbije, već tamo gde ima najviše zaraženih.

- Beograd će biti u toj grupi, jer nama je i dalje više od dve trećine ukupno zaraženih u Beogradu, i to je mahom i dalje mlađa populacija. Mislim da će radno vreme biti ograničeno za klubove, a videćemo još za restorane - kazala je Brnabić.

Prema našim saznanjima, ograničiće se rad restorana i kafića, članovi će odlučiti da li će raditi do 19 ili 20 sati, a klubovi i splavovi neće moći da rade posle 23 sata.

Naši izvori navode i da će biti zabranjena i slavlja i proslave, a sasvim izvesno je da neće biti matura, i ukinuće se ponovo rekreativne.

Mladi u klubu, nocni provod, separe, boca pića U ovom piku najviše je obolelih među mladima, zato će sve mere biti usmerene ka njima Foto: Shutterstock

Kao što smo sinoć objavili, na ovoj odlučujućoj sednici, članovi će razmatrati i zatvaranje vrtića, ili smanjenje broja dece u njima.  

Postoji mogućnost da opet u vrtić idu samo deca koju roditelji baš ne mogu da čuvaju zbog poslovnih obaveza.

Maske u svakom zatvorenom prostoru 

I doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao je sinoć u Utisku nedelje, da će se danas na Kriznom štabu pričati o ozbiljnim merama u Beogradu. Napomenuo je da će pored ograničavanja rada kafića, klubova, verovatno zabraniti i proslave matura, i ne samo malih i velikih, već i petogodišnjih, desetogodišnjih...

Prošle nedelje, tačnije u utorak, Krizni štab je doneo odluku da su maske obavezne u gradskom i međugradskom prevozu, a sva je prilika da će one od danas morati da se nose i u svakom zatvorenom prostoru.

Tada je su zabranjene posete bolnicama, dok su u staračkim domovima ograničene na 15 minuta i pod posebnim uslovima. Doneta je odluka i da u svakom zatvorenom prostoru po čoveku mora da bude 3 kvadrata, a distanca na otvorenom metar i po...

Delta Siti, Delta City, šopin centar, Beograd Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pet žarišta 

U Srbiji korona bukti trenutno u pet gradova u Srbiji. Posle Novog Pazara, vanredna situacija je proglašena u Kragujevcu. Tome je pored Beograda, sve bliže Vranje, a kao najnovije žarište upisalo se Užice.

U Srbiji je do sada ukupno registrovano 14.046 pozitivnih na koronavirus. U poslednja 24 časa potvrđen je kod još 254 osobe, a opet raste i broj obolelih na respiratoru, i trenutno je 31 pacijent na kiseoniku.

COVID 19 je do danas odneo 270 života u našoj zemlji.

Video: Užice novo žarište, moguće uvođenje vanredne situacije

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krki99

    29. jun 2020 | 12:12

    Ma ove su mere kamilica. Ja sam očekivao gvozdenu disciplinu. Napaćeni narode svi stavite maske i obavezno perite ruke..

  • Dr.Djordje

    29. jun 2020 | 10:16

    Hoce i deca u vrticima nositi maske i rukavice. I oni su u zatvorenom prostoru ili nam deca nisu toliko vazna. O zaposlenim u vrticima da i ne komentarisem, lakse je zdravstvenim radnicima oni barem znaju ko je bolestan. A vaspitacice ko sisa......

  • Mikan

    29. jun 2020 | 11:22

    Kome vi uvodite mere?pa prvi ih ne postujete!jel narod bancio na proslavi sns posle izbora ili vi?koliko funkcionera i clanova vlade je fasovalo koronu zbog toga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA