≫ 

Zašto se drastično spustila starosna granica osoba koje sad napada korona? Muškarci i dalje na udaru

Mladi pokušavaju bolest da preleže na nogama

  • 8
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

Korona virus se ne zaustavlja u Srbiji, a ovaj pik razlikuje se od prvog  jer sada češće obolevaju mladi, na šta ukazuju svi stručnjaci u našoj zemlji. Koliko se starosna struktura promenila ukazuje statistika koja govori da među obolelima, sada raste procenat mlađih, a kako za Telegraf.rs navode u Ministarstvu zdravlja, sada je od ukupnog broja obolelih čak 35 odsto čine pacijenti u starosnoj grupi od 20 do 39 godina.

Poređenja radi ovi procenti su se u aprilu i maju mogli pripisati samo obolelim koji su imali od 50 godina pa naviše.

Ono što se nije promenilo, jeste da i dalje više obolevaju muškarci.

- Od ukupnog broja obolelih do danas, 53 odsto su muškarci a 47 odsto su žene  - navode za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

Povećanju procenta u ovoj grupi, doprineli su najviše studenti u Beogradu. Virus je potvrđen kod 210 studenata u Beogradu, od kojih je četvrtina iz studentskih domova, a dnevno se u Studentsku polikliniku sa respiratornim tegobama javi od 100 do 150 njih, izjavila je juče direktorka te ustanove Marija Obradović.

I direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je juče na TV Pink da je najveći broj zaraženih među mladom populacijom, i objasnila da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

- Klinička slika je sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine - navela je ona.

Testiranje na korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

- U zatvorenom prostoru virus se lako prenosi, lako se širi. Mlađa populacija je domaminantna sada jer su oni mnogo aktivniji - istakla je ona.

Video: Zastrašujući snimci iz Novog Pazara, velikog žarišta: Pacijenti u hodnicima, haos i neizvesnost

Ono što može biti problem i kod mladih, jeste što i njih ne zaobilazi teška klinička slika. Direktorka Studentske poliklinike je kazala da je to posledica toga što je njima narušen imunitet i što pokušavaju da preleže bolest na nogama. 

I direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS doc dr Goran Stevanović potvrdio je da ima mladih sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. 

- Korona nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnika, već i mladi mogu imati tešku kliničku slikuJedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica - rekao je Stevanović.

Korona virus je do danas u našoj zemlji potvrđen kod 14.288 osoba, a odneo je 274.

Video: KBC Dr Dragiša Mišović ponovo u kovid režimu

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slučajni prolaznik

    30. jun 2020 | 07:34

    A i ovi mladi, aj što piju, puši, drogiraju se, nije neki problem al' što sedu na ladan beton, e to je zabrinjavajuće! Da se kazne svi studenti sa dodatnom godinom školovanja o trošku roditelja i to u privatnom smeštaju!

  • ime

    30. jun 2020 | 07:36

    Ja sam ovaj virus preležao 2 puta

  • Cccc

    30. jun 2020 | 09:09

    Zato sto je dr Kon rekao da ce dati ostavku ako se opet zatvore stariji od 65 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA