≫ 

Vojnici u selima ispod Golije dočekani kao poslednji spas: Reku prelazili preko klizavog balvana

50 kuća bilo je izolovano sedam dana

  • 0
okolina Ivanjice, sela

Foto: RINA

Još od ratnog doba meštani ivanjičkih sela nisu se ovoliko obradovili vojnicima koji su sa teškom mehanizacijom stigli podno Golije u Vučak. Odesečeno od sveta, usled apokaliptičnih poplava, već sedam dana je preko 50 kuća, a problem je veliki. Oni koji moraju na posao, jer im od toga zavisi kora hleba, do radnog mesta idu peške, a reku prelaze zahvaljujući jednom balvanu koji se isprečio preko vodotoka, koji i nije baš najsiurniji, pa preko njega mogu – samo najhrabriji.

- Snalazimo se kako moramo. Pre smo imali normalan put i do posla sam išao automobilom, sada je to nemoguće. Pešačim sat vremena do susednog sela, po ovoj vrućini srce hoće da mi iskoči, a i ovaj balvan je često klizav. Nije nam lako. Verujemo našim vojnicima, oni su nam jedina nada. Kad su oni došli, sad smo sigurniji da će nam se život uskoro vratiti u normalu - rekao je Miloljub Dramićanin iz sela Vučak.

U ovaj zabečeni deo Srbije stigli su pripadnici 210. inženjerskog bataljona Druge brigade kopnene vosjke. Na sanaciji uništenog puta rade sa dve teške mašine, koje su donacija Republike Kine, a lokalno komunalo preduzeće uputilo je i svoju mehanizaciju. Cilj je da se u najskorijem mogućem periodu preko reke postave cevasti propusti, kako bi meštani mogli nesmetano da prelaze.

- Opština Ivanjica nikad nije bila u težoj situcaiji. Lokalni putevi su uništeni, a u lošem stanju su i pojedini državni pravci. Želimo što pre da osposobimo putne pravce, kako ne bi bilo izolovanih domaćinstava, ali ono što nam pravi veliki problem jesu pokrenuta klizišta na nekoliko lokacija - izjavio je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

Decenijama unazad ne pamti se ovakava katastorofa, a preliminarna šteta na teritoriji opštine Ivanjica iznosi između 1,5 i dve milijarde dinara, jer pored puteva uništeno je na stotine hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, kao i stambeni objekti.

ivanj

Video: Dan posle katastrofalnih poplava u Ivanjici: Stradao most u Bukovici, odsečeno na desetina kuća

(Telegraf.rs/ RNINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA