• 1

Od danas je u nekim gradovima obavezno nošenje maski, ali da li to važi i za decu u vrtićima?

Pre početka rada vrtića doneto je 35 mera za predškolske ustanove koje su još na snazi

  • 1
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

Nošenje maski u zatvorenom prostoru od danas je obavezno u Beogradu, a od juče u Užicu i Vranju, međutim, mada se za decu kaže da su uglavnom asimptomatski prenosioci korona virusa, ovaj detalj ne moraju da imaju i mališani u vrtićima, nebitno koji je uzrast u pitanju.

Ostaje obaveza da samo vaspitačice, medicinske sestre i svi ostalo zaposleni u preškolskim upravama moraju da ih imaju, kao i da moraju da ih imaju roditelji kada dovode i odvode decu iz vrtića.

Da nađemo odgovor na ovo pitanje prvo smo se obratili Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali su nas uputili na Krizni štab za borbu protiv korone.

- Mere zaštite su u nadležnosti Kriznog štaba - odgovorili su nam u Ministarstvu prosvete koje je nadležno za predškolske uprave.

U Kriznom štabu smo saznali da deca nemaju tu obavezu u vrtićima, dok smo od predsednika Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgiosa Konstantinidisa dobili isto objašnjenje o maskama i deci, koje nam je dao i oko 11. maja, kada su se deca posle vanrednog stanja opet vratila u predškolske uprave. Da deca ne treba da nose maske, a evo i zašto.

- Ništa se po tom pitanju nije promenilo. U uzrastu od 3 do 5 godina nije moguće nositi masku. Ta saradnja je moguća sa decom tek posle 6 godina, mada, koliko vidim u drugim zemljama u kojima su deca kretala u školu, ta granica je bila pomerena do 10 godina - kaže prof. dr Konstantinidis za naš portal, koji je podsetio da oni ne mogu pravilno da ih nose.

Vaspitačica, maska, vrtić, koronavirus

Foto: Shutterstock

On je ranije za Telegraf.rs objasnio da u svojoj igri i načinu života, nije za očekivati da će se deca pridržavati nošenja maski, već će je skidati, stavljati, spuštati, i onda će ta maska, ukoliko negde na površini ima virus, u stvari, biti samo izvor zaraze.

Na pitanje ima li sada više zaražene dece, kaže da nema podatke za Srbiju, ali da je, i ako postoji neki mali broj, to danak načinu života a ne izmena karakteristika virusa. Primećuje da se sada deca druže u grupama, kao da su u školi, i napominje poseban oblik korone kod dece:

- Ono što može biti problem, jeste taj sistemska antiinflamatorna bolesti, koja se pojavila kod dece , pri čemu je jedan od oblika ispoljavanja i  kavasaki sindrom. I, to je glavna opasnost kod dece, taj oblik sa kompleksnom pre svega imunološkom reakcijom - objasnio je prof. dr Konstantinidis.

Vrtići u Srbiji su posle dva meseca pauze počela sa radom 11. maja. Prvo su mogla da idu deca, čiji su roditelji morali da budu prisutni na poslu, i to su morali potvrdom da dokažu, a nedelju dana ranije mogla su i sva ostala.

Prvog radnog dana korona ušla u vrtiće

Podsećanja radi, već prvog dana početka rada korona je ušla u predškolske ustanove. Prvo je to bilo u Vlasotincu, a do danas ih je u sigurno desetak, ako ne i više.

Na sreću, u samo par njih, COVID 19 je potvrđen kod dece, virus je uglavnom potvrđen kod vaspitačica ili drugih zaposlenih.

Inače, u svim vrtićima i dalje su na snazi mere kojih zaposleni i roditelji moraju da se pridržavaju. U većini se na ulazu u vrtić deci i roditeljima meri temperatura i dezinfikuju ruke, a to se čini i kada roditelj dolazi po dete. Roditelji su u obavezi da imaju maske, a zaposleni na ulazu i rukavice i vizire.

Vrtić

Foto: Shutterstock

35 mera za predškolske ustanove

Pre nego što je počeo rad vrtića, doneto je 35 mera kako bi se sprečilo unošenje i širenje zaraze u ovim kolektivima, donete su mere koje moraju da se poštuju u predškolskim ustanovama pre početka i u toku rada, kao i u slučaju da se kod dece primete određene zdravstvene promene. Na spisku je 35 mera. Ceo spisak možete pogledati u OVOM tekstu.

Naime, pored čišćenja, dezifkecije, nabavke opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovnog pranja ruku, provetravanja prostora, moraće da se vodi računa prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića da distanca bude 2 metra. Roditelji moraju da nose maske. Grupe i vaspitači ne smeju da se mešaju. Takođe, deca među sobom ne smeju da dele hranu i ne smeju da koriste igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno meke.

Deca će spavati po modelu noge - glava, a razdaljina između njih mora da bude 2 metra. Potrebno je i strogo voditi računa da se njihova posetljina ne meša.

I vrtićima je preporučeno da ne koriste veštačku ventilaciju, a zabranjene su i organizovane priredbe, pozorišta...

U slučaju da se kod deteta pojave simptomi i sumnja na koronu, treba ga izolovati u posebnu prostoriju za izolaciju, obavestiti roditelje i proveriti zdravstveno stanje ostale dece. U slučaju da se potvrdi da dete ima koronu, prostor u kojem je boravilo više ne koristiti.  

Video: Nove mere Kriznog štaba: Maske su obavezne, menja se distanca, zabrana poseta bolnicama

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs) 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abc

    A sad leto,spojene grupe i dece mnoogooo i to je sve normalno sad i na ovoj vrucini,gde je zabrana napolje zbog uv zracenja od 10 do 16 h.Idealni uslovi su za decu.Sramota...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima