≫ 

Devojčica koja je pobegla zbog prijemnog je "ispod crte". Centar za socijalni rad preduzeo mere

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša koje je pronađeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu

  • 59
Nestala Devojcica Tamara Blazic Foto: Privatna arhiva/niskevesti.rs

Trinaestogodišnja T. B. iz Niša, koja je u subotu ujutru pobegla od kuće kako bi polagala prijemni ispit za sedmi razred Matematičke gimnazije u Beogradu, nažalost, nije uspela da se upiše u ovu školu za nadarene učenike.

Ove godine u sedmi razred upisaće se 40 učenika, a ona je, uprkos velikoj želji, ostala "ispod crte", piše "Informer".

Njen otac Marijan Blažić kaže da se devojčica plašila da joj neće dozvoliti da ide na prijemni, pa je na svoju ruku sela u autobus i otišla za Beograd.

Da je pitala, mi bismo to odobrili. Ona je sportista, osvajala je medalje u tekvondou, uči dva jezika, vukovac je i predsednik u školskom parlamentu. Dete je stvarno za primer - ispričao je Blažić.

Devojčicu su u subotu u 6.50 ujutru prvo snimile kamere Glavne autobuske stanice u Nišu kako kupuje kartu za Beograd.

- Oko 17 sati uočena je u restoranu brze hrane kako priča nekoj devojčici da ima autobus za Niš u 17.30, ali je zatim u 17.40 viđena na Slaviji kako se kod druge devojčice raspituje gde je najbliži učenički dom. Oko 21 čas je došla i potvrda direktorke gimnazije u Beogradu da je devojčica taj dan polagala prijemni. Zatim je oko ponoći devojka, koja je sedela preko puta devojčice, javila da dete spava u trolejbusu. Pošto tu nije pronađena, ponovo je došlo do kratkotrajnog vakuuma u potrazi. Ipak, u 3.20 jedna devojka javila je da je videla u autobusu Ugrinovci-Trg republike i tada je devojčica i pronađena - kaže izvor blizak istrazi za pomenuti medij.

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša koje je pronađeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

- Informacije i kopiju kompletne dokumentacije niški Centar za socijalni rad u roku od 15 dana treba da dostavi Zaštitniku građana, koji će po prijemu odgovora odlučiti o daljem toku postupka - navodi se u jučerašnjem saopštenju Zaštitnika građana.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana Zaštitnik građana Zoran Pašalić Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Telegraf" je kontaktirao Centar za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.

Pomoćnica direktora ovog centra Lidija Stanković kaže za "Telegraf" da je "centar preduzeo mere iz domena porodično pravne zaštite za koju su nadležni."

Stanković je dodala da do sada nisu imali nikakvih saznanja o disfunkcionalnosti kada je reč o porodici ove devojčice.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rečeno nam je da se ova porodica ne nalazi na evidenciji Centra za socijalni rad.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić juče je za "Telegraf" rekla da devojčici "želi sve najbolje, da voli matematiku, ali da je deca ne smeju da beže od kuće od svojih roditelja i da je to nedopustivo."

Mirjana Katić Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije / Printskrin: YT/Happy

Nakon vesti o potezu ove devojčice, neki od korisnika Tvitera pisali da žele devojčici da pomognu stipendijom.

Video: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs/M.Z.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko

    30. jun 2020 | 20:46

    Šta taj gradjan hoće. Da napravi problem porodici. Što se ne založi da deca ne gledaju rijaliti da se to zabrani.

  • Centar za socijalni rad

    30. jun 2020 | 22:33

    Lepo je da hoće da pomognu, ali prethodno neka provere koliko ima zlostavljane dece, dece alkoholičara i narkomana, dece koja svedoče nasilju nad majkom ili su i sami žrtve nasilja, gladne dece, kada sve to srede, onda neka pomognu i ovoj porodici. Smatram da im je ipak potrebna neka psihološka podrška, mislim na roditelje devojčice zato što ona nije smela da im kaže šta želi i što je pobegla od kuće. Nije lako sa današnjim tinejdžerima, ali ja se radujem što ovo dete želi da uči, i nadam se da će nastaviti školovanje u matematičkoj gimnaziji, može i u Nišu, ne mora u Beogradu.

  • Niš

    30. jun 2020 | 21:15

    Kod nas u Nišu postoji gimnazija Svetozar Markovic koja ima specijalizovana odeljenja 7.i 8.razreda koja rade po istom programu kao i MG u Beogradu. Isti su prijemni ispiti i lakše se upisati nego u Beogradu. Zašto je dete odlazilo u Beograd uopšte?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA