≫ 

Sukob na prvoj konferenciji ispred KC Niš: Lekari odgovarali na pitanja o žrtvama i zaposlenima

*Pet pacijenata na respiratoru u teškom opštem stanju *Među hospitalizovanima ima i dece, "trenutno negativni na Kovid"

  • 0

Na prvoj održanoj konferenciji za medije, o kojoj je danas odlučeno i kojih će biti nadalje svakoga dana u 12 časova ispred Kliničkog centra Niš, zamenik generalnog direktora doc. dr Vladan Ćosić saopštio je kakvo je epidemiološko stanje na jugu Srbije.

- Na današnji dan u KC Niš, u starom delu, hospitalizovan je 141 pacijent, od toga 74 kovid pozitivna pacijenta. U ostale tri kovid bolnice situacija je sledeća: u Vranju je 98 pacijenata, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 32 pacijenta, od toga 24 pozitivna i u Leskovcu ukupno 66 pacijenata.

Od ukupnog broja pacijenata pet je na mehaničkoj ventilaciji, i nalaze se u jako teškom opštem stanju. Ima petoro dece smeštene na Dečijoj internoj klinici u kovid bolnici koji su svi trenutno negativni.

Za poslednja 24 časa KC Niš je imao 31 prijem, imao je 86 pregleda i nažalost jednog preminulog pacijenta. Najkraće što se tiče zdravstvenog stanja radnika, trenutno imamo 20 zaraženih, od toga 13 lekara i sedam medicinskih sestara. Ukupno je do sada bilo zaraženo bilo 129 medicinskih radnika - saopštio je Ćosić.

O načinu rada u Kliničkom centru govorio je prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora.

- Svi pacijenti idu preko trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti. Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom odlaze kući u 14-dnevnu izolaciju, a ove sa srednjeteškom i teškom kliničkom slikom primamo u jednu od tri kovid bolnice - Kliniku za rehabilitaciju, Kliniku za plućne bolesti (stara zgrada Interne) i Klinika za infektivne bolesti - objasnio je.

Zatim je o stanju na Infektivnoj klinici govorio Prof. dr Miodrag Grbić koji je naveo da je u proteklih sedam dana zaražena koleginica, te da je i njen tim izolovan. Kako je rekao, čudo je da se takva stvar nije desila ranije, a tokom proteklih četiri i po meseca, te da su lekari na toj klinici dobili pojačanje, čime ih je u zbiru više nego inače.

Ministar dao nalog o transparentom informisanju javnosti

Konferencija je počela navodima o tome da su se iz KC Niš javno oglasili zbog negodovanja javnosti, te da će to postati praksa.

Vidim česte prozivke zbog ovih sedam dana što nije bilo objava na sajtu. Vodili smo se praksom ostalih većih ustanova, odnosno kliničkih centara. Republički krizni štab je promptno obaveštao svakoga dana, mi smo obaveštavali sve nadležne institucije u Srbiji, međutim, eto, zbog konstantnog širenja dezinformacija pojedinih novinara i medijskih kuća, odlučili smo da od danas svakoga dana u 12 sati držimo konferenciju - rečeno je uz navode da će se davati informacije i za Leskovac, Surdulicu i Vranje.

Isti predstavnik KC Niš je u nastupu uživo odgovorio na pitanje o navodnom sankcionisanju medicinskih radnika koji su javno govorili o problemima u radu KC Niš.

- Nema sankcija za radnike. U statutu stoji da KC Niš predstavlja generalni direktor, onda sada njegov zamenik, nema novina. To su pravila kuće koja svi moraju da poštuju, bez konsultacija niko ne bi trebalo da daje izjave. Nema smena, sankcija, kažnjavanja. Ko radi ovoj kući, gde zarađuje hleb, mora da poštuje pravila te kuće - saopšteno je.

LONČAR DIREKTORI KOVID Ministar zdravlja Zlatibor Lončar /Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar Lončar danas je saopštio, prenosi Tanjug, da je dao nalog svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima, koliko je bilo smrtnih slučajeva.

- Dobili su nalog Niš, Kragujevac, Novi Sad i drugi da između 12 i 13 sati izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih zanimaju. Nemamo vremena da se bavimo dezinformacijama - kazao je Lončar.

Sukob zbog podataka o broju preminulih

Dalje je bilo verbalnog sukobljavanja između novinara koji su tržili podatke o broju preminulih i navodnoj razlici između zvaničnih podataka i broja preminulih do kojih su došli članovi lokalnih redakcija.

- Te spekulacije Klinički centar ne želi da komentariše. Mi smo od prvog primljenog pacijenta promptno, sukcesivno svakoga dana obaveštavali nadležne organe. Republički Krizni štab je već saopštio podatke. Što se tiče situacije nadalje, da ne bi bilo više ovakvih spekulacija, jer se nebrojeno puta dogodilo da je bila reč o potpunim dezinformacijama, mi ćemo ih, evo, od danas svakog dana u 12 sati saopštavati - rečeno je u ime Uprave, a na dobacivanja novinara da su došli do brojke od oko 300 preminulih deo odgovora je ponovljen: - Ponavljam, KC Niš je svakoga dana po predviđenoj proceduri obaveštavao nadležne.

- Niste, nije tačno - uzvraćali su okupljeni novinari.

Postavljeno je i pitanje o broju preminulih u gerontološkom centru, za koje novinari imaju saznanja da ih je više od 50 preminulo.

- Sve podatke ste dobili od zvaničnog republičkog Kriznog štaba. Mi te podatke nismo nadležni da dostavljamo, republički Kizni štab jeste - glasio je odgovor.

Oglasio se i poverenik

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović saopštio je danas da je od ukidanja vanrednog stanja, 7. maja, povećan broj žalbi izjavljenih toj instituciji zbog nedobijanja informacija u vezi sa epidemijom virusa korona.

Tražene informacije se uglavnom odnose, kako navodi, na broj obolelih i preminulih, kao i na opremljenost zaštitnom opremom i sredstvima za lečenje.

Poverenik ističe da je do 7. maja izjavljeno 10 žalbi, a od tada 43 žalbe, dok je najveći broj njih protiv organa javne vlasti na lokalnom nivou.

Paralelno sa tim trendom, navodi Poverenik, u javnosti su se pojavile sumnje u tačnost zvanično objavljenih informacija o broju zaraženih i preminulih lica, kao i veliki broj dezinformacija koje se šire društvenim mrežama.

- Sve to skupa dovodi do porasta straha, panike i nespokojstva među stanovništvom u ionako teškoj situaciji i krizi izazvanoj pandemijom Kovida-19 - navedeno je u saopštenju Poverenika.

Milan Marinovic Poverenik Milan Marinović / Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naglašava da je jedan od najefikasnijih "lekova" u takvoj situaciji pružanje tačnih, potpunih i pravovremenih informacija, što je, ističe, dužnost i obaveza organa javne vlasti, ali i svih medija.

Poverenik podseća da su informacije kojima raspolažu organi vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera.

Podseća i da je po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva, preneo je Tanjug.

Kakva je sudbina lekara, ima li testova

Ujedno, saopšteno je da se za sve lekare, njih oko 120 koji čekaju ugovor o radu na neodređeno, a koji su radili tokom tri meseca i kojima je bio obećan ugovor za stalno, čini sve za to da budu zaposleni.

- Ti lekari su primljeni kada je bilo najpotrebnije, to su sve bili dobrovoljci. Jako smo zahvalni, činimo sve da budu zaposleni. Oni se finansoraju iz posebnog budžeta Vlade RS, sada smo dobili novi priliv sredstava za narednih pet meseci. Rečeno je da će njihoov status biti pozitivno rešen - kazali su iz KC Niš na konferenciji.

Dr Nikola Milenković, šef Trijažnog tima, prokomentarisao je aktuelnu epidemiološku situaciju ocenjujući da je pod kontrolom.

- Za nas predstavlja problem što pokrivamo veliki broj ljudi koji dolaze sa juga Srbije. Jedino tu vrstu opterećenja imamo - kazao je dodajući odgovor na pitanje zbog čega se prešlo sa PCR testova na serološke: - Prešlo se po uputsvima "Batuta", to je pitanje za Krizni štab.

Nadležni su odgovorili i da imaju više hiljada seroloških testova, a da PCR testove radi Zavod za javno zdravlje. Inače, serološki testovi, za koje su iz KC Niš opomenuli da dopunjuju PCR test i obrnuto, ne moraju biti jednako pouzdani, jer negativan brzi test ne znači nužno i negativan test na korona virus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA