• 27

Oglasila se Vlada: Koliko testiramo u odnosu na region, ima li dovoljno testova i kakav je protokol?

Iz Vlade navode da je u prethodnih nedelju dana, u Republici Srbiji ukupno testirano 50.797 građana. Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi. Dakle, u Srbiji je u prethodnih 7 dana urađeno gotovo 3 puta više testova nego u ove 4 države zajedno

  • 27
korona virus, koronavirus, lekar, bolnica, medicinski radnik

Foto: Tanjug/AP

S obzirom na povećan broj pozitivnih slučajeva korona virusa, kako u našoj zemlji, tako i u celom svetu, Vlada Republike Srbije želi da još jednom obavesti javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade navode da je u prethodnih nedelju dana, u Republici Srbiji ukupno testirano 50.797 građana. Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi. Dakle, u Srbiji je u prethodnih 7 dana urađeno gotovo 3 puta više testova nego u ove 4 države zajedno.

Takođe, kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih 7 dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje, navodi se u saopštenju.

Svi izneti podaci su javno dostupni i lako proverljivi, s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu.

Vlada podseća da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe.

Navodi se da još jednom naglašavaju da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Republike Srbije, bez izuzetka u svakom gradu i opštini. O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju, a nikako predstavnici lokalnih vlasti, političari ili bilo ko drugi.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut svako jutro sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 podsećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama.

Shodno tome, svaka priča o nedostatku testova u Srbiji ne odgovara istini, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije još jednom moli sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mere propisane od strane Kriznog štaba, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, koriste zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu. Samo zajedničkim snagama možemo da sačuvamo sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi u našem okruženju.

Video: Stevanović: Klinička situacija vrlo ozbiljna, uglavnom su mlađe osobe hospitalizovane

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi

    Zašto nije ovoliko testirano 7 dana pre izbora?

  • Pravednik

    Sa ovom logikom, svi koji dobiju PCR test su ili komplikovani slučajevi ili lete na respirator instant. Ovo što uvode je zbog broja na respiratoru, ne zbog pozitivnih. Mada mi nije jasno, kada ih imamo oko 6k, jedino ako nisu lagili prošli put...

  • Viki

    Za nedelju dana zaradili 61 milion dinara na testiranjima. Ma ova korona se bas isplati.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima