≫ 

Grmljavinske oluje i danas u Srbiji: Nepogode i pljuskovi i za vikend, a kad će stabilnije vreme?

Zbog vremenskih nepogoda praćenih obilnim padavinama, RHMZ je izdao danas upozorenje koje važi sve do 5. jula

  • 2
Grmljavina Foto> Tanjug/AP

Jaka grmljavinska oluja sa obilnim pljuskovima i gradom zahvatila je ovog popodneva šire područje Vršca, orkanski vetrovi i velike padavine pogodili su sinoć Kruševac, a nestabilno vreme meteorolozi predviđaju i za naredne dane.

Zbog vremenskih nepogoda praćenih obilnim padavinama, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas upozorenje koje važi sve do 5. jula.

- Danas, u subotu i nedelju, mestimično pljuskovi i grmljavina, ponegde nepogoda sa velikom količinom padavina (od 20 do 40 mm za kratak vremenski period, ponegde i više) i gradom - navodi se u upozorenju izdatom u 10.30 časova.

Upozorenje se odnosi i na Beograd, te se u saopštenju RHMZ navodi da će danas i u subotu u pojedinim delovima teritorije Beograda pasti velika količina padavina - takođe od 20 do 40 mm za kratak vremenski period.

Atmosfera nestabilna

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za portal Telegraf.rs da će ovog poslepodneva atmosfera biti nestabilna, što znači da će biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, a ujedno i grmljavinske nepogode.

- Mogući su grad, pljuskovi i olujni vetar. Kombinacija temperatura od oko 30 stepeni i visoke vlažnosti vazduha dovešće do sparine. Biće uslova za pljuskove sa grmljavinom. Lokalno ima grada, olujnog vetra i veoma obilnih pljuskova, pri čemu u veoma kratkom vremenskom intervalu može da padne i više od 40 mm kiše po kvadranom metru - kaže Đurić.

Kako dodaje, i u nastavku dana i u toku večeri će biti nestabilno sa pljuskovima.

Na pojedinim lokacijama očekuju se manje poplave, ali ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu kiše u kratkom vremenskom intervalu - ističe naš sagovornik.

I za vikend nevreme, stabilnije od četvrtka

Prema prognozi RHMZ, i u subotu nas očekuje promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

- Očekuju se kratkotrajne vemenske nepogode: lokalno veća količina padavina za kratak vremenski period, grad i u zoni pljuska jak vetar. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni - navodi RHMZ.

Naš sagovornik navodi i da će u subotu biti svežije, sa temperaturom ispod 30 stepeni, ali da osećaj sparine neće prolaziti.

I u nedelju će biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najniža temperatura kretaće se od 17 do 20, a najviša od 26 do 29 stepeni.

- U ponedeljak će prepodne padati kiša, poslepodne će doći do razvedravanja. U utorak nas, takođe, očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina. I u sredu će biti oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a krajem dana će doći do razvedravanja - kaže Đurić.

Kako ističe, do stabilizacije vremena doći će tek u četvrtak, kada će biti "sunčano i prijatno toplo".

Izdat narandžasti meteoalarm

Izdat je i narandžasti meteoalarm za teritoriju cele Srbije koji će biti na snazi i danas i sutra, odnosno prvog dana vikenda.

Narandžasti meteoalarm, RHMZ Srbija u narandžastom i danas i sutra, Printskrin: RHMZ

U nedelju će se, prema prognozi, stabilizovati pojedini delovi zemlje - u narandžastom će ostati Pomoravlje, Istočna, Jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija.

Narandžasti meteoalarm se izdaje kada je vreme opasno i kada su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog su inteziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje.

Tada treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Video: Snimci potopljenog Dragačeva iz vazduha uteruju jezu u kosti

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA