≫ 

Šta je "nedelja maksimuma", na koju se danas pozvao Kon?

Juče je sa 9.013 uzetih uzoraka, oboren rekord u broju testiranih za 24 sata, takođe, jučerašnji dan je zauzeo peto mesto od početka epidemije po broju pozitivnih - bilo ih je 359, preminulo je 6 osoba, na respiratoru je 81, a aktivnih je 1.996

  • 16
Predrag Kon

Printskrin: TV Pink

Epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone rekao je jutros da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih. Očekuje da će od sledeće nedelje ti brojevi postepeno opadati.

Srbija danas ulazi u 17. nedelju kako je epidemija korona virusa prisutna u našoj zemlji. Nakon nekoliko dana smiraja, došlo je do rasta zaražavanja, pa živimo scenarijo zatišje pred buru.

U ponedeljak će biti tačno 4 meseca kako je virus prvi put potvrđen u Srbiji, a umesto da se bližimo nuli, mi smo na maksimumu. Teše samo reči dr Kona, da će od sledeće nedelje broj novih zaraženih početi da opada.

Rekordan broj testiranih, povećanje pacijenata na respiratoru, rast broja preminulih

 

Naime, u toku poslednjih nedelju dana u Srbiji se beleži rast broja novih obolelih od korone, rast broja preminulih, povećan je i broj osoba na respiratoru, kao i broj testiranih.

Juče je sa 9.013 uzetih uzoraka, oboren rekord u broju testiranih za 24 sata. Takođe, jučerašnji dan je zauzeo peto mesto od početka epidemije po broju pozitivnih - bilo ih je 359. Nadamo se da se neće ponoviti 14. april kada je novih potvrđenih bilo najviše - 441. 

Juče nam je saopšteno i da je u poslednjih 24 sata preminulo 6 osoba, na respiratoru je 81, a aktivnih slučajeva je 1.996.

Dr Predrag Kon je u razgovoru za RTS rekao da je intenzitet prenošenja virusa u Beogradu od početka epidemije izuzetno visok, da to nije slučaj samo u junu i sada u julu.

- Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva -  rekao je Kon.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

Poredeći trenutnu situaciju sa onom iz marta i aprila, Kon je rekao da sada nije teže, ali i da "nije ni malo naivno".

- Tada u početku nismo imali ničega, tako smo dočekali virus. Znali smo da napada starije od 65 godina. Sada se uglavnom prenosi kroz radno aktivno stanovništvo, od 20 do 50 godina. Može da se kontroliše ako poštujemo mere bez zadrške. Mislim da ćemo relativno brzo, za nedelju, desetak dana videti efekte mera - naveo je Kon.

Da li je mogla da se predvidi ova situacija

 

Dr Kon je rekao da je nakon fudbalske utakmice sa velikim brojem navijača moglo da se sumnja na veći broj zaraženih, ali teško da je moglo da se predvidi šta će se dogoditi.

- Nastupalo je toplije vreme i čitav odnos prema merama zasnivao se na tome da će preko leta intenzitet znatno oslabiti. Međutim, njegov potencijal nije oslabio. To je situacija koja jeste neočekivana na neki način - rekao je Kon i dodao da je najosnovnija mera korišćenje maske, uz kažnjavanje ako se to ne čini.

- Ta mera potpuno sprečava transmisiju virusa u zatvorenom prostoru. Ako svi nose maske, 99 posto se smanjuje prenošenje virusa. Ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

Naveo je da je u jednoj kovid ambulanti 85 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih.

- To pokazuje da svako sa ozbiljnijim respiratornim simptomom može biti oboleo od kovida 19. U svakoj situaciji kada sretnemo nekoga ko kija, kašlje ili ima bilo kakav drugi simptom, možemo ga smatrati zaraženim. To je bitno radi na našeg ponašanja, a ne znači da je svako infektivan -  rekao je Kon.

Vanredna situacija u 5 gradova i opština

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić jutros je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije u Beogradu, koje podrazumevaju niz mera.

Srpska prestonica je peti grad ili opština u Srbiji koji se za poslednjih 10-ak dana odlučio na ovakav korak.

Prethodno su to učinili Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Vranje i Ivanjica.

Video: Kovid ambulanta u Čarlija Čaplina u Beogradu radi 24 sata

(Lj. R.) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    3. jul 2020 | 11:51

    Neznaju ni oni šta je nedelja maksimuma...al saznaće za ključne dve nedelje

  • Pobor

    3. jul 2020 | 12:46

    Dobro ako prodjemo kroz drugi pik prvog talasa, definitivno smo spremni za prvi i drugi pik drugog talasa, jedino me brine treci pik drugog talasa i drugi pik treceg talasa.

  • Kaca

    3. jul 2020 | 12:30

    Na osnovu cega zna da smo u nedelji maksimuma, kad je pre neki dan izjavio da ovo nije ocekivao🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA