• 52

Janković: Zdravstveni sistem u opasnosti, javila se situacija "ahilova peta" kod mladih

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od kovida-19

  • 52
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsku krivu, porast broja novoobolelih i zdravstveni sistem je ponovo u opasnosti, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivnih mera.

On je za TV Prva istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

- Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne -  ukazao je imunolog.

Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zastite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od kovida-19.

- Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozicije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi. To obično zovemo ahilova peta - naveo je Janković.

SRBIJA KORONA BILANS SRĐA JANKOVIĆ, PREDRAG KON

Imunolog Srđa Janković Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevima testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteristične promene na plućima i daje informacije da li je kovid prisutan.

Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.

- Kombinacija laboratorijskih, kliničkih, epidemioloških parametara daje nam najpouzdaniji put ka dijagnozi - rekao je Janković.

Video: Stevanović: Klinička situacija vrlo ozbiljna, uglavnom su mlađe osobe hospitalizovane

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • curva nord

    Oce neko da objasni zasto kladionice rade puno radno vreme gde se radi treca smena radi se do 4 ujutru ! Kakva je ovo drzava!?

  • Milunka Drabavac

    Aleksandar Vucic ce uciniti sve, kakp bi nas narod bio jak. Zivela Srbija! 💪💪💪

  • Šuki

    Uverite da pored ovog i da restorani kafići itd rade do 20h dok može da se sedi u bašti ito na celoj teritoriji Srbije

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima