≫ 

Vanredna situacija proglašena i u Novoj Varoši: Zatvaraju se svi bazeni, za stolom u kafiću dvoje

U Novoj Varoši će od sutra biti obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjeno je organizovanje muzičkih i zabavnih manifestacija, proslava ili porodičnih okupljanja

  • 4
korona virus, koronavirus, Rusija, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog širenja zarazne bolesti Kovid-19.

Kako bi zaštitili stanovništvo, danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije, primenjivaće se posebne mere zaštite od zarazne bolesti.

Zabranjuje se okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Nova Varoš Foto: RINA.rs

U Novoj Varoši će od sutra biti obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjeno je organizovanje muzičkih i zabavnih manifestacija, proslava ili porodičnih okupljanja.

Takođe, zatvaraju se i svi bazeni i velnes centri, dok se radno vreme kafića ograničava se na period od 7 časova ujutru do 20 sati, a broj osoba u ugostiteljskim objektima ograničava se tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica.

U javnom i taksi prevozu takođe je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski.

Otkako je polovinom marta u Srbiji proglašena epidemija zbog korona virusa, u Novoj Varoši je zabeleženo 46 slučajeva infekcije novim virusom. Međutim, podatak koji zabrinjava žitelje te opštine jeste da je čak 21 slučaj zaraze zabeležen tokom poslednjih sedam dana, piše PP media.

Direktor DZ: Građani nemaju razloga za paniku

Direktor Doma zdravlja doktor Branko Popović, uverava da uprkos nezavidnim brojkama, koje od početka jula stižu iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, građani nemaju razloga za paniku.

Popović kaže da se u dve kovid ambulate sa povišenom temperaturom i respiratornim problemima tokom poslednjih sedam dana javljalo u proseku po 70 pacijenata, dok je na izolacionom odeljenju, zbrinuo 25 pacijenata.

Što se tiče zaštitne opreme, Popović tvrdi da bolnica za sada raspolaže dovoljnim količinama.

- Država Srbija, odnosno Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja kao i ZC Užice obezbeđuje svakodnevno u dovoljnim količinama lekove, sanitetski materijial, sredstva za dezinfekciju kao i ličnu zaštitnu opremu. Sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje u tepkoj situaciji mi imamo - naglašava Popović.

Najgore u Užicu, za dan još 47 zaraženih

U prethodna 24 sata na području Zlatiborskog okruga potvrđena su 94 nova slučaja pozitivna na virus kovid-19. U Užicu ih je 47, Sjenici 18, Novoj Varoši 8, Prijepolju 6, Priboju 5, Požegi 5, Arilju 3 i Čajetini 2.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 749 slučajeva infekcije virusom COVID-19, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice.

Šestoro preminulo za dve nedelje

Posle ažuriranja podataka dobijenih iz zdravstvenih ustanova, u prethodne dve nedelje preminulo je 6 osoba od posledica infekcije korona virusom, na teritoriji Zlatiborskog okruga: tri osobe ženskog pola iz Sjenice i po jedna osoba muškog pola iz Nove Varoši, Užica i Čajetine.

- Ukupno do sada od posledice infekcije korona virusom umrlo je 23 osobe - navode iz užičkog Zavoda.

Video: Sjenica pusta, ljudi u starhu od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA