• 0

Proglašena vanredna situacija i u Valjevu: 24. grad uveo nove mere

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija

  • 0
Valjevo

Valjevo / Foto: Wikipedia/Guerberj

Zbog aktuelne epidemiološke situacije koja je označena kao preteća i sprovođenje mera u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti КOVID 19, Štab za vanredne situacije grada Valjeva je juče proglasio vanrednu situaciju u ovom gradu.

Štab je izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti КOVID 19:

Covid Ambulanta, Palilula

Nove mere protiv korone / Foto: Nikola Tomić

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Preporučuje se Gradskom veću grada Valjeva da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o organičavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata tako da radno vreme otpočne u 06,00 časova i završi najkasnije do 22,00 časova.

Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar

Foto: Tanjug/AP

Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Službeni glasnik RS“, br. 66/2020, 93/20 i 94/20).

U javnom prevozu (gradski, prigradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavezna je puna primena svih preventivnih mera.

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park

Foto: Shutterstock

Zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, „SPA“ i „Wellness“ centara.

U verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda obavezno je sprovođenje mera zaštite.

U kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, „fitness“-centrima i teretanama obavezno je sprovođenje mera zaštite (korišćenje maske i rukavica).

Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Valjeva da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama Štaba za vanredne situacije u vreme vanrednog stanja i vrše pojačanu dezinfekciju objekata.

Devojcica, bazen

Zabranjeni bazeni / Foto: Pixabay

Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Preporučuje se upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.).

Štab za vanredne situacije grada Valjeva će svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome preispitivati postojeće i predlagati nove mere;

Primena ovih mera počela je od 07.07.2020. godine.

Video: Vanredna situacija u Pazaru zbog korone

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima