≫ 

Da li će nam biti uvedena zabrana kretanja posle dana u kojem je umrlo 18 ljudi od korona virusa?

Ana Brnabić preklinje građane da poštuju mere, jer ne želi da uvodi vanredno stanje, iako je to kod nas, nažalost, jedino dalo rezultate. Pozvala je građane da nose maske

  • 13

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovila je danas da je, po njoj, uvođenje vanrednog stanja i zabrana kretanja "barem preko vikendima" najefikasnija mera u borbi protiv širenja korona virusa. Međutim, ona je takođe rekla da ne želi da se uvode takve restriktivne mere kao i da je bitno da pokažemo da smo spremni i bez toga da se izborimo sa ovom situacijom. Apelovala je da se maske nose, a potom objasnila da li će se policijski čas ponovo uvoditi u Srbiji.

Danas je u Srbiji preminulo 18 ljudi, a novozaraženo je 386.

- Svi ostali su uvodili najrestriktivnije mere, Australija uvodi šestonedeljni karantin, ako ne budemo videli da mere koje smo donosili pre 10 dana krenu da daju rezultate, videćemo šta nas čeka u narednih 5 dana - kazala je Brnabić.

BEOGRAD ULICE VSTANJE Policijski čas u Beogradu, u maju / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ja verujem da mi svi zajedno možemo da dovedemo ove brojeve pod kontrolu bez potpune zabrane kretanja - rekla je ona.

- One zaista nisu teške: nošenje maski u zatvorenim prostorima, po mogućstvu i na otvorenom, držanje distance od metar i po, često pranje ruku i to je to. Da budemo maksimalno disciplinovani. Još jednom, da budem sasvim jasna, mi nećemo prezati od bilo kakvih mera da bi sačuvali zdravlje i živote ljudi. Moje mišljenje je da bi najefikasnija mera bila uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja makar vikendima, da bi se drastično prekinuo ovaj broj, ali se trudimo da ovaj put imamo drugačiji pristup jer je ovo borba koja će trajati dugo - kazala je premijerka.

Ne može da pomogne ni Vlada, mogu da pomognu restriktivne mere.

- Od mera koje smo videli u aprilu i maju nećemo bežati, ali videćemo da li kao društvo ovo možemo da pobedimo. Ovaj put je Vlada želela da ima drugačiju taktiku. Mnogi ambasadori su me pitali zašto radimo sada ovo, imali smo najrestriktivnije mere, ali tako se ne živi - rekla je ona i dodala da ako svi nose maske, drže distance i svesni smo da svi štitimo i sebe i druge da ćemo pobediti i bez restriktivnih mera.

- .Moje mišljenje je da bi najefikasnija mera bila uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja makar vikendima, da bi se drastično prekinuo ovaj broj, ali se trudimo da ovaj put imamo drugačiji pristup jer je ovo borba koja će trajati dugo - kazala je premijerka.

Podsetimo, Srbija je od 30. juna uvela pravilo da se u svakom zatvorenom prostoru moraju nositi maske.

Brnabićeva je, takođe, rekla da će se u narednim danima pratiti situacija.

Da li ste vi za restriktivne mere?

Inače, sve više građana nakon dramatičnih vesti o broju preminulih traži uvođenje mera kako bi zaštitili ako ne svoje zdravlje, a onda zdravlje trudnica, starijih žena i mladih koji imaju hronična oboljenja.

Osim njih, tu je i jedan broj onih koji tvrde da je sloboda bitnija od zdravlja. Tako je jedan komentar glasio - šta će mi sloboda ako umrem? Šta vi mislite? Da li smo spremni da kao društvo pobedimo korona virus tako što ćemo poštovati mere koje su uvedene širom sveta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-78

    10. jul 2020 | 17:20

    Nemamo mi kredita za karantine aman ljudi.....mora da se radi...zemlja ekonomski i privredno slaba....to je istina i utuvite to sebi više u glavu....😠

  • 🧚‍♂️🧚‍♂️🧚‍♂️🧚‍♂️

    10. jul 2020 | 16:14

    Uvedite obavezne maske. Nemojte nam ogranicavati kretanje ni radno vreme, nema smisla. Kakve ima veze da li pijem kafu od 17h do 18h u kaficu, ili od 23h? Ili da sedimo kuci od petka do ponedeljka, a onda svi nagrnemo u prodavnicu? Dajte malo realnosti! Maske podrzavam!

  • Zlobny

    10. jul 2020 | 16:17

    Barem sedmodnevni karantin nek se uvede, samo prodavnice i apoteke da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA