≫ 

U Vranju u izradi fantastični mural na rodnoj kući oca Justina

Na izradi murala radi dokazani mladi umetnik Stefan Stojanović Sleš

  • 2
Stefan Stojanović Sleš

Foto: 017 dn

Rodna kuća Prepodobnog Justina vranjskog i ćelijskog biće oplemenjena naslikanom predstavom ovog svetitelja. Na izradi murala radi dokazani mladi umetnik Stefan Stojanović Sleš, čiji je talenat prepoznala i naša eparhija, javlja RTV Vranje.

Rodna kuća Prepodobnog Justina vranjskog i ćelijskog uskoro će na svom zidu imati sliku ovog svetitelja na mestu gde je do nedavno bilo platno sa predstavom sveca. Prvi put jedan ovakav mural radi Stefan Stojanović Sleš, umetnik iz Vranja.

Kaže da je za njega poziv da oslika zid kuće oca Justina jedna vrsta priznanja, da ono što radi radi dobro i da to ima smisla, a sa druge strane odgovornost i njegovom radu daje novu dimenziju i težinu.

-Ovo je prvi projekta koji radim ovog tipa i to sve daje dodatnu težinu. Radio sam kroz neke školske aktivnosti na fakultetu ikone, ali ne na ovaj način i ne sprejevima što daje novu dimenziju i težinu da to sve bude kako treba. Zapravo se sam proces slikanja ikone razlikuje od crtanja grafita uz to neko podslikavanje, koje ja ovde nemam, i sprejevi ne dozvoljavaju da se podslikava nego moraju da se nekako varaju te neke boje da bi na kraju izgledalo tako kako jeste - kaže Stefan Stojanović, Sleš, umetnik za RTV Vranje.

Kaže da nije siguran kada će mural biti gotov.

- Ne želim da jurim vreme, važno je da to bude kako treba i u svoje vreme, ja u ovome uživam i tako ću raditi, pa kada završim - kaže Sleš.

-Mnogi misle da crkva ne ide u korak sa vremenom, ali ovo je pokazatelj da nije tako i ovde na ovom mestu ranije je bilo platno koje je bilo prikovano ekserima i koje je pre dve tri godine počelo da bledi i onda smo došli na ideju da uradimo ovakav mural jer je mnogo dugotrajniji i lepše izgleda sa jedne strane, a sa druge da podržimo mlade ljude koji zaista umeju da rade ovakve stvari, pa i sam vladika je video manastir Gračanicu koji je naslikao Stefan i odlučio se na jedan ovakav korak i eto imamo tu sreću da imamo čoveka kao što je Stefan i verujem da će ovo zaista biti lepo i da neće biti jedina stvar oko koje će on sarađivati sa nama, kaže Stevan Milošević iz Justinove omladine.

Milošević dodaje da je za izradu murala mladi umetnik prihvatio da eparhija nabavi neophodan materijal i opremu za oslikavanje, a sam njegov rad je poklon Svepravoslavnom centru.

Sleš planira da u narednom periodu svojim muralima oplemeni još neke lokacije u gradu.

Video: Kako je nastao gigantski prkosni portret Novaka Đokovića na šljaci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Salamander

    11. jul 2020 | 17:45

    Ovo su momci za postovanje a ne ona nasilnicka banda koja rusi Beograd koji mi gradimo.

  • Xxx

    11. jul 2020 | 17:01

    Podrzavam ovaj vid umjetnosti. Momci sve pohvvale, nastavite tim putem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA