• 14

Janković: Opterećenje je veliko, moguće su najteže mere. Dozvolili smo da se stanje pogorša

Moramo ozbiljno da shavatimo ovaj trenutak. Nisu isključene restriktivne mere

  • 14
Srdja Jankovic

Foto-montaža: Tanjug/AP, Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Po većini predviđanja to će biti za još nekoliko nedelja, ali opet zavisi od nas. Da su sledeće dve nedelje ključne, to se stereotipno ponavlja, ali u tom razmaku možemo da vidimo da se okreće trend, da vidimo da li talas jenjava, ali popuštanje mora biti oprezno jer smo videli da se virus lako prenosi i može da dovede do novog razbuktavanja – odgovor je imunologa dr Srđe Jankovića na pitanje kada ćemo moći da odahnemo kada je reč o korona virusa.

On je gostujući u jutarnjem programu na televiziji Prva rekao da se pik epidemije očekuje tokom ove nedelje.

Covid Ambulanta, Palilula

Novi pik epidemije ove nedelje / Foto: Nikola Tomić

- Opterećenje je veliko, problem je što postoji potencijal da se epidemija pogorša. Očekujemo pik tokom ove nedelje, ovo je prelomi trenutak, svaki može biti preloman. Kada je sve bilo povoljno govorili smo da je moguće razbuktavanje i tada smo dozvolili da se situacija pogorša – rekao je dr Janković i dodao da je potrebno stalno stražariti kako se virus ne bi širio.

Govoreći o novim merama on je rekao da niko iz Kriznog štaba ne želi da one budu najrestriktivnije, ali ni ta mogućnost nije u potpunosti isključena.

Moguće su najrestriktivnije mere

- Moramo ozbiljno da shavatimo ovaj trenutak. Nisu isključene restriktivne mere kada je ovakva situacija. Niko iz Kriznog štaba to ne želi. Svi želimo da ovim dosadašnjim merama dostignemo cilj, ako to ne bude moguće sigurno je da će biti i drugih mera, uključujući i najrestriktivnije – naglasio je dr Janković.

Covid Ambulanta, Palilula

Foto: Nikola Tomić

Kada je reč o novom talasu na koji se predviđa za jesen, dr Janković je istakao da iznenađenja ne manjkaju kada je reč o ovom virusu.

- Razumno je očekivati da na jesen bude još veći udar. Udar na jesen ne znamo koliko će da se razlikuje od ovog. Možda je ovo ono najgore, ali sa druge strane koliko ćemo stražariti da se ova situacija ne ponovi, da li ćemo dozvoliti da dođe do novog talasa kao što smo dozbolili nakon prvog pika prvog talasa kada smo se zadovoljili preporukama, to samo od nas zavisi – objasnio je on.

Na pitanje o predviđanjima da nas očekuje još šest ovakvih talasa, dr Janković je rekao da je na nama da se spremamo za scenarije koji mogu da se dogode.

- Takve prognoze i procene se zasnivaju na modelima koji se ozbiljno konstruišu. Međutim, takva viđenja su ograničene preciznosti. Mnoge okolnosti nisu uzete u obzir, mogu da promene sliku. To su kao uslovna predviđanja koja imaju verovatnoću da se dogode na osnovu nekih pokazatelja. Ne možemo ništa utvridti unapred, već samo da se spremamo za ono što može da se dogodi – kazao je dr Janković.

Krizni štab će se od danas ponovo obraćati javnosti svakodnevno u terminu od 15 sati, a dr Janković je istakao da je u ovom trenutku jako važno poverenje građana.

- Rekao bih da postoji određena kriza poverenja, ali je i preko potrebno da se ta kriza prevaziđe – zaključio je dr Janković.

Video: Apel da se ne organizuju rođendani i svadbe: Nagli skok zaraženih u Pirotu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Ako mislis na policiski cas pa tek ce biti haos.. Narod nece dopustiti da nas zatvarate opet!

  • Laki

    Da, dozvolili ste izbore, derbi, finale Kupa i proslavu "titule" na Marakani...

  • Lapsus doktore...

    Dozvolili ste..!!!, A ne; dozvolili smo..!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima