• 1

Bolnica u Surdulici puna: Leče 63 pacijenta sa teškim upalama pluća i nemaju nijedan slobodan krevet

Početni kapaciteti za kovid pacijente bili su 32 kreveta, ali kako se broj zaraženih povećao, duplirani su i sada su puni

  • 1
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici, koja je od 29. juna prešla u kovid sistem, trenutno su hospitalizovana 63 pacijenta, što je ujedno i maksimalni kapacitet za kovid pacijente, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Slaviša Kostić.

Kako je naveo, početni kapaciteti za kovid pacijente bili su 32 kreveta, ali kako se broj zaraženih povećao, duplirani su i sada su puni.

- Sada su smeštena 63 pacijenta sa teškim oblicima upale pluća, što je maksimalni kapacitet za kovid bolesnike. Pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od korona virusa, jer svakog dana rastu zahtevi za smeštaj novih pacijenata - istakao je Kostić, prenosi portal Jugmedia.

Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini devet lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na Kovid odeljenju, što tamošnji zdravstveni radnici zbog sve većeg broja pacijenata i manjka opreme sve teže podnose.

Nedostaje medicinka oprema

Vranjsko Udruženje Odbor za ljudska prava pokrenulo je akciju prikupljanja novca za nabavku neophodne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene radnike i obolele, a neophodan budžet za nabavku opreme je 638.000 dinara.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Akcija za prikupljanje pomoći trajaće 57 dana - Foto: Tanjug/AP

Ta akcija će trajati narednih 57 dana, a oprema će biti namenski korišćena u delu kovid bolnice i doprineće efikasnijem lečenju bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.

Bolnici za plućne bolesti u Surdulici potrebna su dva prenosiva EKG aparata, 10 pulsnih oksimetra, triskontaktna termometra, 20 toplomera i rukavice za jednokratnu upotrebu.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, trenutno ima i 64 pacijenata koji nisu zaraženi virusom korona, a u ambulanti se dnevno pregleda i više od 40 pacijenata sa područja sedam opština juga Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    Katastrofa, samo toliko kreveta, a toliko obolelih, mogu samo da zamislim koliko je to sve nacickano, ne bi bili lose da nabave fotokataliticke preciscivace vazduha, da bolesnici, a i medicinsko osoblje udisu cist i svez vazduh.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima