Dragan napravio sasvim neobičan eksperiment: Kroz srpski kazan umesto rakije poteklo meksičko piće

Agava je biljka slična kaktusu, iz porodice je ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika

  • 1
Dragan Jovanović pravi tekilu od agave Slobodan Jovanović iz sela Zagorica, Foto: RINA

Kada kažemo Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.

- List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, kod nas se slabo konzumira - kazao je za RINU Dragan Jovanović, poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica.

Agava je biljka slična kaktusu ali nije, iz porodice je ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.

- Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam - priča Jovanović.

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok se u Meksiku konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinog soka, a može i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA