≫ 

"Od korone sada umiru i mlađi i zdravi pacijenti": Najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji

Na konferenciji su govorili infektolog dr Mijomir Pelemiš i pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković, koji su saopštili najnovije podatke o broju zaraženih od korona virusa u poslednja 24 časa

  • 50

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 396 pozitivnih na korona virus, dok je, nažalost, preminulo 11 lica. Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" na respiratorima se širom zemlje nalazi 187 pacijenata, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba koja je održana u Palati Srbija.

Na konferenciji su infektolog dr Mijomir Pelemiš i pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković saopštili najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u zemlji

- U danu iza nas testirano je 7.955 ljudi. Ukupno je 187 pacijenata na respiratoru, a ukupan broj preminulih, od pojave prvog zaraženog u Srbiji, do sada iznosi 472. Do danas je registrovano 20.894 potvrđenih slučaja kovid infekcije, od početka pojave ovog virusa u našoj zemlji - rekao je Gojković.

Do 15 časova u Republici Srbiji, zaključno sa današnjim danom, testirana je ukupno 550.091 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja, a od početka epidemije registrovano je 20.894 slučaja kovida 19.

"Došlo je do pomeranja, sada nam umiru i mlađi i zdravi pacijenti"

Dr Pelemiš je istakao da je "došlo do pomeranja kada je virus u pitanju, pa sada imamo situaciju da umiru i mlađi pacijenti, zdravi, od recimo 30 godina, a ne samo stariji i hronični bolesnici".

- Naravno da je ostalo ono što sam pričao - svi mogu da se zaraze, i žene, i deca i muškarci. Ishod bolesti je drugačiji u različitim stanjima i uzrastima - dodao je Pelemiš.

LONČAR DIREKTORI KOVID Infektolog dr Mijomir Pelemiš rekao je da se starosna granica obolelih pomerila, pa sada umiru i mladi i zdravi pacijenti-Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kada je reč o privatnim laboratorijama koje su podnele zahtev za dozvolu za izradu testova na korona virus, Gojković je rekao da se na tome radi, jer postoje određena pravila i te analize ne mogu raditi obične laboratorije koje imaju pojedine privatne zdravstvene ustanove.

- To ne mogu da rade obične laboratorije, postoje pravilnici vezani za prostorije, obučenost kadra i odlaganje medicinskog otpada, kako ne bi došlo do kontaminacije. Što se tiče samih seroloških analiza, one ne zahtevaju tako značajan potencijal u ljudstvu i infrasktrukturi. Mislim da će se uskoro deo privatnih laboratorija priključiti - istakao je.

Video: Gojkovic o početku rada privatnih laboratorija na testiranju pacijenata na korona virus

Od sutra testirani građani mogu putem aplikacije da provere svoje rezulate

Na pitanje zbog čega laboratorija "Vatreno oko" još uvek nije dostavila rezultate pacijentima koji su se testirali na korona virus 6, 7. i 8. jula, Gojković je kazao da su neke laboratorije u Srbiji imale mnogo "repova".

Video: Od sutra će svi građani koji se testiraju moći putem aplikacije da provere svoje rezulate

Od sutra ćemo u potpunosti uspeti da ispoštujemo da nalazi budu za 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale probleme - rekao je on i dodao da će sutra svi građani koji se testiraju na aplikaciji moći da dobiju rezultat putem mreže i da bi servis trebalo da krene sa radom od sutra popodne.

Maske moraju da nose i deca

Maske su, rekao je dr Pelemiš, obavezne kako za odrasle tako i za decu, ali i objasnio kako bi one trebalo da izgledaju.

- Moraju svi da ih nose. Nažalost, moraju i deca samo treba naći odgovarajuće maske za njih. Za njih su maske domaće radinosti najprihvatljivije rešenje i deca će lakše da ih prihvate. Ove maske koje mi nosimo su za decu vrlo neprijatne i nepraktične. I nama su, a kamoli njima - rekaoje na konferenciji za medije.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

Govoreći o upotrebi rukavica, kaže da postoji nekoliko situacija u kojima je njihovo nošenje korisno.

- Posebno su korisne kada idete u šoping ili u radnju, pa pipate sto stvari. Dobre su u tim situacijama kada ne možete svaki čas da dezinfikujete i perete ruke. Pranje ruku je definitivno najefikasnije, ali to ne možete uraditi dok ne dođete kući. Nije zgoreg da ih nosite ako idete tamo gde ćete pipati mnogo predmeta. Ali pranje ruku i nedodirivanje nosa i usta rukama je i dalje ono što sprečava ulazak virusa u naš organizam - zaključio je.

Video: Pelemiš o tome da li je još uvek neophodno nositi rukavice

Da li će se održavati ispiti na fakultetima?

- Ako se sprovode ispiti moraju se ispuniti svi uslovi. Ako takvih uslova nema, ispiti se ne mogu održavati. Ispiti na fakultetima ne smeju se sprovoditi ukoliko nisu ispunjeni svi epidemiološki uslovi koje je naložio republički Krizni štab, a to su obavezno nošenje maski, distanca i ograničen broj ljudi u prostoriji- kaže Pelemiš, a sa njim se složio i Gojković.

- Apsolutno je neprihvatljivo da se nastava na fakultetu, odnosno u ovom trenutku ispiti, odvijaju, ukoliko je to tačno, bez maski studenata i profesora -rekao je Gojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filadelfija

    19. jul 2020 | 19:39

    Hiljadama godina zemlja je bila naš dom, ali od sada će postati naš zatvor. 2021. godine znaćete o čemu govorim! Kriminalna elita je ostvarila svoj cilj da vlada svetom! Elita će kreirati ekonomsku krizu i mnogi će posao izgubiti. Ni jedna zemlja neće moći da savlada krizu! Protesti će biti samo maska i mnogi će vam nuditi mir i vađenje iz ekonomske krize, ali to će biti sve farsa! Epidemija je učvršćenja radi kontrole stanovništva.

  • ExKovid

    19. jul 2020 | 16:52

    Preležao sam koronu u aprilu, bio sam 12 dana u bolnici, upala pluća na obe strane. To sam izgurao ok, ali ja više nisam ista osoba od tada. Niti mogu da treniram kao pre toga, nemam snage a još manje energije. Nemam apetit, slabo jedem, stolica mi je potpuno drugačija od tada. Imam užasne glavobolje uveče, iako me pre toga nikada nije bolela glava. Da li se iko bavi ovakvim posledicama nakon što se virus izbaci iz tela? Jer je već 3 meseca prošlo od tada.

  • moki

    19. jul 2020 | 16:04

    Kako moze pacijent da bude zdrav?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA