≫ 

I Opština Blace proglasila vanrednu situaciju

Odlučeno o primeni pooštrnih protivepidemijskih mera

  • 1
bolnica, korona virus, Španija Foto: Tanjug/AP

Zbog trenutno nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju (porast broja pozitivnih na korona virus u opštinama Prokuplje, Brus i Kuršumlija), Opština Blace je dana 23. jula 2020. godine proglasila vanrednu situaciju na teritoriji Opštine Blace kako bi se stekli uslovi za uvođenje novih mera u cilju sprečavanja pojave i daljeg širenja virusa, navodi prokupljenadlanu.

Pravna lica, nadležne službe, javna preduzeća i dr. dužni su da sprovode Odluke koje će donositi Štab za vanredne situacije radi sprovođenja mera u cilju ublažavanja i prevazilaženja nastale situacije, stoji u Odluci o proglašenju vanrednog stanja.

U istom dokumentu navodi se da mere koordiniraju i nadziru predsednik Opštine, Štab za vanredne situacije i Insitut za javno zdravlje Niš.

Prema Naredbi zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet lica, ukoliko nije moguće obezbediti dva metra udaljenosti i mere lične zaštite, zatim u javnim parkovima, igralištima, kao i prilikom vežbanja na otvorenom dozvoljeno je okupljanje do pet lica. U zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski uz poštovanje distance od dva metra.

Zabranjene su svečanosti, sportske i zabavne manifestacije. Ograničeno je vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova, tako da neće raditi od 21 čas do šet narednog dana. Bašte mogu raditi dva sata duže, do 23. Za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, sem ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili članovi zajedničkog domaćinstva. Razmak među stolovima mora biti sva metra.

Zabranjeno je korišćenje i zatvorenih i otvorenih bazena, spa i velnes centara. Pojačana je dezinfekcija javnih objekata, a predškolske, školske ustanove, verski objekti, kozmetički, frizerski saloni, fitnes centri... na spisku su onih koji u kojima se očekuju pojačana primena mera dezinfekcije i lične zaštite.

Takođe, upozoreno je na obavezno nošenje maski u javnom prevozu.

Video: Vrnjačka Banja proglasila vanrednu situaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana

    24. jul 2020 | 12:47

    Kada sve opštine proglase vanrednu situaciju možda će tada i država da ponovo proglasi vanredno stanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA