≫ 

Doktorka koja je vređala studentkinju na rasnoj osnovi ne gubi licencu: Niko nije podneo prijavu

Da bi doktorka bila ozbiljno kažnjena, fizičko lice mora da podnese prijavu protiv nje, ovako može samo biti opomenuta

  • 52
dr Milena Šćekić, KC Vojvodina

Printskrin: Twitter/Radovan87

Doktorka Milena Š. iz Novog Sada, zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, koja je krajem juna izvređala Š. O., studentkinju Medicinskog fakulteta iz Irske, sva je prilika, neće izgubiti licencu zbog ovakvog ponašanja, čak ni privremeno. 

Kako Telegraf.rs saznaje, protiv nje niko nije podneo prijavu, što je neophodno da bi o njoj raspravljao Sud časti Lekarske komorske Srbije (LKS). Zato će o njenom ponašanju odlučivati Etički odbor LKS, koji samo može da izrekne neku vrstu opomene.

- Etički odbor nema pravo da oduzima licencu. Oni mogu samo da daju neku vrstu preporuke o ponašanju - navodi naš izvor iz Lekarske komore Srbije.

On objašnjava da fizičko lice mora da podnese prijavu komori protiv doktorke, kako bi se njome bavio Sud časti.

- To može biti sama studentkinja, član njene porodice... Samo mora da bude fizičko a ne pravno lice. Takođe, ukoliko niko u roku od 2 godine ne podnese prijavu, slučaj se smatra zastarelim - objašnjava naš sagovornik i dodaje da će Etički odbor o Mileni Š. raspravljati na prvom svom zasedanju, a to će se desiti kada bude van snage mera o zabrani okupljanja.

Ovaj incident dogodio se 29. juna. Doktorka je u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’’

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem.

Milena Ščekić doktorka

Foto: Facebook/M. S.

Doktorka joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Svi osudili ponašanje, ali...

 

Ovakvo ponašanje doktorke osudile su sve nadležne institucije od Kliničkog centra Vojvodine u kojem radi, preko privatne klinike u kojoj je angažovana, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do Lekarske komore Srbije. Međutim, slučaj kao da je zaboravljen.  

U KC Vojvodine, da podsetimo, tada su, pored toga što su osudili ovakvo ponašanje svoje zaposlene,  rekli za naš portal da oni nemaju prava bilo šta da preduzimaju jer se incident nije dogodio u njihovoj ustanovi:

U okviru svojih ovlašćenja КCV će, o navedenom slučaju, obavestiti nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljanje lekarske profesije. 

Danas su nam u ovoj ustanovi rekli da je Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine  osudio njeno neprimereno ponašanje i dao mišlјenje da je narušen kodeks medicinske etike, te da su podneli prijavu LKS. 

- Jer, lekar je dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Postupajući u skladu sa mišlјenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalјu nadležnost - rečeno nam je u PR službi KCV. 

Dekanka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Snežana Brkić je za medije rekla da je takvo ponašanje nedopustivo.

A, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Inače, ovakvo njeno ponašanje naišlo je na veliku sosudu javnost koja pita ko ju je pustio da završi fakultet. Negativnim komentarima preplavljen je i njen Fejsbuk profil.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz-top

    4. avgust 2020 | 14:31

    Zašto bi trebala da izgubi licencu, nije ničiji život u svojoj struci ugrozila.

  • Sneza

    4. avgust 2020 | 21:14

    Kako da vas leci neko ko vas mrzi zato sto je tamne puti. Ona je rasista. Trebamo da zaposlhavamo lekare,ali ne svakoga. Vredjanje na rasistickoj i nacionalnoj osnovi se kaznjava. Kaznite i nju,ona nije zavrsila medicinu,nema sanse,zna li sta je Hipokratova zakletva. Ona je bruka za nasu profesiju. Molim nadlezne da reaguju adekvatno,jer je to profesija gde je humanost dovedena u pitanje bez obzira na boju koze ili naciju. Nemoze se ravnodusno preci preko ovoga

  • dragan

    4. avgust 2020 | 19:34

    Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA