• 0

Srpski grad koji je imao najveći broj umrlih od korone već danima ima dobre vesti. Ali postoji rizik

- Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život - navodi Ðerlek

  • 0
Novi Pazar, zdravstveni centar, vojska, satori, korona, koronavirus

Foto: Tanjug/Irfan LIčina

Za epidemiološku situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu može se reći da je trenutno pod kontrolom, izjavio je danas koordinator regionalnog kovid centra Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Ðerlek, koji je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u poslednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 43 pacijenata, a kako je rekao doktor Ðerlek za Tanjug, pre dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih bilo je 48 odsto pozitivnih, a u poslednjih četiri-pet dana od ukupnog broja testiranih, pozitivnih na virus korona je oko pet-šest odsto.

- Gledajući sve što se dešavalo u poslednjih mesec i po dana, možemo reći da je situacija u regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru potpuno pod kontrolom - kazao je Ðerlek.

Kako je naveo, u najtežem momentu ovog pika, 8. jula bilo je 389 hospitalizovanih pacijenata, a na današnji dan imaju 43 i polako su počeli da prelaze iz kovid sistema u nekovid bolnicu.

To čine, kako kaže, vrlo oprezno, sa velikom ozbiljnošću, s obzirom da je virus takav i ne sme mu se dopustiti da iznenadi.

Uz obazrivost zbog virusa korona, kako je ispričao Ðerlek, polako se ponovo vodi više računa i o pacijentima koji su hronični bolesnici, a koji su zbog virusa Covid 19 i situacije, donekle bili u drugom planu.

Kada je reč o Sjenici, Ðerlek kaže da je kasnila sa velikim brojem obolelih za Novim Pazarom desetak dana i dodaje da je tamo situacija još uvek ozbiljna, ali može se reći da je pod kontrolom.

Ono što ohrabruje kada je u pitanju Tutin, kako je kazao Ðerlek, jeste da je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Za 43 hospitalizovana pacijenta doktor Ðerlek kaže da imaju srednju kliničku sliku, a jedan od njih je na respiratoru, dok su dva na "haj flou".

U bolnici se trude i očekuju da će sačuvati i živote svih tih pacijenata, a Ðerlek, podsećajući da već dva-tri dana nisu imali smrtnih ishoda, kaže da se nažalost ipak može očekivati.

- Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život - navodi Ðerlek.

Grad sa najvećim brojem umrlih od korone u Srbiji

- Novi Pazar jeste grad sa najvećom stopom mortaliteta i najvećim letalitetom kada je u pitanju Kovid 19. Nisam upoznata sa tačnim brojevima o ukupnoj smrtnosti, bez obzira na uzroke smrti u ovom periodu godine otkad imamo kovid u odnosu na prethodne godine, ali takva analiza će se raditi za sve regione naše zemlje. U Novom Pazaru imamo najveći broj umrlih osoba u odnosu na broj stanovnika kao i u odnosu na broj laboratorijski potvrđenih osoba - kazala je dr Kisić Tepavčević prethodnog četvrtka na konferenciji.

Video: Zbog ovog snimka svi su napali medicisku sestru u Novom Pazaru

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima