• 5

Najtužniji dan osvanuo u Guči, pustoj prestonici trube: Korona uspela ono što nisu poplave ni ratovi

"Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vredno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada"

  • 5

Najtužniji dan osvanuo je u Guči, jer prvi put za čitavih šest decenija ovog avgusta nije spuštena saborska zastava i iz centra ove dragačevske varošice nisu odjeknuli zvuci čuvene himne „Sa Ovačara i Kablara“.

- Šestog avgusta trebalo je da počne održavanje jubilarnog 60. Sabora trubača, ali zbog pandemije korona virusa koja je zahvatila ne samo Srbiju već i Evropu, sigurnosti naših sugrađana i saboraša odlučili smo se na ovaj korak. Sabor trubača po prvi put je otkazan, ali ćemo ga kako dolikuje obeležiti sledeće godine - izjavio je RINU, predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Korona virus uspeo je ono što za rukom nije pošlo ni poplavama, ni ratovima.

Meštani su zbunjeni, ali i razočarani jer upravo ova manifestacija bila je jedan od osnovnih prihoda za sve njih. Ove godine izostaće oko 30.000 gostiju iz celog sveta, ali i milioni dinara koji su se od ove trubačke smotre slivali u lokalni budžet.

- Prihodi će biti manji između pet i deset miliona dinara. Međutim, na to se još dodaju i prihodi koji ulaze u opštinski budžet na osnovu brojnih taksi i poreza. Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vredno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada. Pravila struke i epidemiološke mere su jasne, moraju se poštovati jer je zdravlje svih na prvom mestu - rekao je Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora.

Trubači ove godine neće imati gde da se dokažu, ali ostaje im da vredno vežbaju još čitavih 12 meseci, pa da sledeće godine limeni instrumenti iz Dragačeva zagrme kao nikada pre.

(Telegraf.rs/ RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    Ako uzimali su pare ogromne za spavanje i hranu užas koliko neka ohlade malo isto ko i bg

  • Imenjak

    Bas nam je zao ko njima sto su u Sremu od Svaba oteli zemlju

  • Boris

    Kako je u Guci ove godine ? Pa truba

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima