• 45

Otkrivamo koji je test za korona virus najbolji i najprecizniji

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije raspolaže testovima za nekoliko meseci

  • 45
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Batajnica

FOTO: Telegraf.rs

Svih ovih meseci koliko je korona virus prisutan u Srbiji postavlja se pitanje tačnosti i preciznosti testova za COVID 19, koliko su precizni brzi serološki testovi koji se rade iz krvi a koliko PCR za koje se uzimaju brisevi iz nosa i grla, kao i kako je moguće da danas test pokaže da je neko negativan a sutra da je pozitivan, i obratno...

Opšte je poznato da se analize uzoraka u Srbiji rade na nekoliko različitih testova, a mi smo u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije uspeli da saznamo koji je najbolji i najprecizniji PCR test.

Od marta do danas u ovoj laboratoriji je obrađeno 120.000 uzoraka, maksimalni broj uzoraka na dnevnom nivou koji se obradi je 2.000, a u perspektivi taj broj može biti i veći. Prema rečima dr Nenada Dolovca, direktora ove Direkcije, trenutno se u ovoj laboratoriji na dnevnom nivou obradi od 1.000 do 1.500 uzoraka brisa na COVID 19, a rezultati se izdaju u roku od 24 sata.

Otkako su počeli da rade PCR testiranje na koronu, u ovoj laboratoriji se isključivo koriste kineski "san šur" testovi, povremeno su se koristili i drugi, ali čini se da su ovi pomenuti "zakon".

I sam direktor kaže da se kod njih ne postavlja pitanje preciznosti, ali i brzine ispitivanja.

- Što se Batajnice tiče, mi smo od starta koristili "san šur" testove. To su testovi kineskog proizvođača. Kompanija "san šur" zajedno sa kineskom državom donirala je Srbiji u martu mesecu te testove, i kada smo mi tog meseca počeli da radimo, počeli smo sa njima. Pogledali smo protokol, krenuli da radimo, dobili smo jako dobre rezultate i što se tiče same preciznosti, ne postavlja se pitanje, kao ni oko same brzine ispitivanja - objašnjava dr Dolovac za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, upravo zahvaljujući ovim testovima, uradi se mnogo veći broj analiza u toku jednog dana.

- S tim u vezi dobro je što smo dobili veću količinu tih testova, tako da su njih mogli da koriste i Institut za virusologiju, vakcine i serume  "Torlak" i neke druge institucije. Mi smo kasnije i ušli u njihovu nabavku.  Sada trenutko njih imamo dovoljno za nekoliko narednih meseci - kaže naš sagovornik.

On objašnjava i da kada su morali da koriste druge testove, to je zahtevalo da svoju aparaturu prilagode proizvođačima tih testova.

- Naravno, bilo je i drugih testova iz donacija, u nekim periodima smo morali da koristimo i druge, pa smo morali da standardizujemo aparaturu. To je procedura koja traje 1, 2 dana, a sve kako bismo bili sigurni u validnost rezultata a ne da nekoga proglasimo lažno pozitivinim ili lažno negativnim - rekao je dr Dolovac.

Ovo je samo delić priče koji smo saznali u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije. U nedelju na našem portalu pročitajte ekskluzivni intervju sa dr Nenadom Dolovcem, koji rukovodi ovom institucijom...

Video: Otkrivamo: Koji je test za korona virus zapravo najbolji i najprecizniji?

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rhoi

    Dve

  • Toza

    Najpreciznije je kad ti portir penzioner na kapiji firme izmeri temperaturu. Mene je to poslalo na dve nedelje kući, džaba je i test negativan.

  • Dany

    Ljudi ovde se vise ne radi o tome da li si pozitivan ili negativan, vec na simptome i subjektivni osecaj. Veliki je problem ta ucestala upala pluca, lakseg i tezeg oblika, koja coveka bas dovede u problem sigurno narednih godinu dana. Ja sam na 4 PCR i 2 antigenska testa bio negativan, a lezao sam u bolnici sa upalom pluca, a testirao sam se nakon 3 dana simptoma, znaci da je moralo pokazati, a supruga i deca pozitivni odmah nakon prvog testa. Posle izolacije sam odradio IGg test antitela koji je pokazao da su uvecana znatno i da sam navodno imao koronu. Cuvajte se i jacajte imunitet, medju prvima sam bio protivnik svega ovoga, ali vise nista ne smem da kazem. Svako dobro svima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima