• 11

Sutra konačna odluka o povratku dece u školske klupe: I vraćanje studenata u domove donosi rizik

- Deca moraju krenuti u školu - kaže Tiodorović

  • 11
dete, deca, škola, neuklopljenost, deca, odbačenost

Foto: Shutterstock

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon, gostujući danas na TV Prva, upozorio je da predstoje nove rizične situacije jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova, navodeći da je porast broja slučajeva korona virusa krenuo sa studentima.

- Studenti nisu bili u domovima, nego na proslavama. Praktično, svaki drugi koji je oboleo dao je izjavu o nekom masovnijem druženju. Beograd nije žarište u ovom trenutku, jer nema toliko obolelih u odnosu na broj stanovnika, ali je potencijalna mogućnost brzog širenja i dalje velika - smatra Kon.

Konačna odluka o školskoj nastavi sutra

On je ponovio da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama. Rekao je da će odeljenja biti podeljena i da će u njima biti maksimalno po 15 dece.

Dodao je da je odlučeno da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, a da se između njih dezinfikuju prostorije, kao i da će deca tokom odmora morati da nose maske.

Kon je istakao da je na roditeljima, pre nego obrazovnim ustanovama, da vode računa o zdravlju dece.

- U školi je to teško sprovesti. Imate puno đaka. Najbolje je da roditelj svako jutro izmeri detetu temperaturu. Svako dete kojem je povišena temperatura ne treba da ide u školu - objasnio je Kon.

Prelomna nedelja

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u prelomnoj situaciji, koju ćemo, do kraja avgusta, možda moći da kontrolišemo.

Komentarišući konačnu odluku o polasku dece u školu, Tiodorović je rekao:

- To je takođe jedan prelomni trenutak. Deca moraju krenuti u školu. Odnos svih nas, pa i dece, prema ovoj bolesti mora biti takav da živimo sa koronom. Prema tome, pogotovo prvi razred treba da bude u školi. Ako se sve svede na onlajn sistem, onda nećemo imati pravi razvoj deteta - poručio je Tiodorović i dodao da to podrazumeva kontrolu kako roditelja, tako i obrazovnih ustanova.

Video: Brnabić: Prioritet je nalaženje rešenja za polazak u škole u septembru

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    A sta ce biti sa studentima u septembru? Posto tada imamo rok. Niko nas studente ne pominje...

  • Ruzica

    Roditelji su odgovorni za bezbednost dece i u skoli?!! Vecu glupost i izjavu nisam cula. Onda organizujte da sede sa roditeljima u klupe kako bi brinuli oko dezinfekcije, maske...sram vas bilo. Sta bi sa polomljenim nogama u skoli i osiguranju skolskom koje se uplacuje svake godine?

  • Vesna

    Pazi ovako deca će morati na odmoru nositi maske, a u učionici u zatvorenom prostoru ne. Pa gde je vama pamet. Šta da rade deca sa posebnim potrebama, kako njima objasniti da treba da nose maske. Šta je sa decom koja su srčani bolesnici, koja nemogu da drže masku ni 15 min. Da li ste o tome razmišljali?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima