≫ 

Polemika oko vakcinacije na beogradskim zidovima: Srđa Janković vs. antivakcinaši, i to pre korone

Da je rasprava žestoka, videćete kada bacite pogled na drugi zid, odmah pored Srđe

  • 5
Vakciina vakcinacija dr Srđa Janković Foto: M. Beljan

Murale imaju heroji, glumci, sportske legende, pa i neke sasvim nepoznate osobe. Ali, jedan mural na Autokomandi krasi lice dr Srđe Jankovića.

I... nema nikakve veze s koronom. Ovaj mural stoji već neko vreme i tiče se malih boginja. Ali i jedne i te kako aktielne teme - vakcinacije.

"Ja nisam vakcinisan, ali sam imao sreću da preležim male boginje kao dete".

Da je rasprava žestoka, videćete kada bacite pogled na drugi zid, odmah pored Srđe. Dr Jovana Stojković, psihijatar i poznata antivakcinašica na "rivalskom" muralu poručuje: "Stop prisilnoj vakcinaciji".

Vakciina vakcinacija dr Srđa Janković Foto: M. Beljan

Kroz mračni, bučni i prašnjavi prolaz uz auto-put prolazi dnevno mnogo ljudi. Retko ko gleda zidove, ali o vakcini ovih dana svi razmišljaju.

Ipak, valja se podsetiti i velike polemike koja je pre nekoliko godina uzburkala javnost - zbog odbijanja mnogih roditelja da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, Srbija se suočila sa epidemijom malih boginja - bolesti koja je u prošlosti uzimala mnogo dečjih života, a koja se jednostavno sprečava rutinskom vakcinacijom.

Od početka oktobra 2017. godine, kada su potvrđeni prvi slučajevi zaključno sa 27. avgustom 2019. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa malim Boginjama, pisali su mediji nakon epidemije.

Najveći problem je taj što vakcina, iako je bezbedna, ipak ne može da se daje deci koja boluju od određenih bolesti. Tako, roditelji koji bi inače vakcinisali svoju decu, brinu jer su ona ugrožena zbog onih koji to mogu, a neće da učine. Jer, kako bi se postigao efekat "kolektivnog imuniteta", procenat vakcinisane dece trebalo bi da bude 95%.

Međutim, kod nas je na početku te epidemije 2017. godine samo 81 dece bilo obuhvaćemo MMR vakcinacijom u drugoj godini života, a taj procenat bio je niži u najvećim gradovima - ispod 70 odsto.

Doktor, sestra, vakcina, vakcinacija Foto: Shutterstock

Stoga su preduzimane mere koje su urodile plodom - kolektivni imunitet je podignut, a epidemija odjavljena.

Međutim, tokom epidemije korona virusa u svetu se ponovo pojavio problem vakcinacije protiv malih boginja, jer mnoga deca zbog novonastale situacije nisu primila vakcinu. Prema Unicefu, čak 117 miliona dece u 37 zemalja možda neće biti vakcinisano na vreme, prenosi BBC.

Vakcina MMR inače štiti od tri bolesti - osim malih boginja i od zaušaka i rubela, a prima se sa 12 meseci i sa 6 godina pred polazak u školu.

Autizam i vakcinacija

Ono što protivnici vakcinacije često ističu jeste pojava autizma kod dece. Naučnici, pak, kažu da za to nema dokaza.

- MMR vakcina apsolutno nije štetna za zdravlje, sva naučna istraživanja koja su izvedena sa ozbiljnom metodologijom u raznim delovima sveta, od mnogobrojnih timova naučnika pokazala su da je ta vakcina delotvorna i bezbedna. Suprotno od toga, zarazne bolesti su ono što nije sasvim bezbedno. Naravno veliki broj dece preboli male boginje bez posledica, ali postoje i deca koja dožive komplikacije. Mi to želimo da sprečimo, vakcina štiti od malih boginja, i zato ih i nije bilo u ovoj zemlji dugo, ili ih je bilo samo sporadično. Sada se ponovo pojavljuju jer je nastao strah od vakcina i sve je manje vakcinisane dece - rekao je  2017. godine dr Srđa Janković, imunolog Dečje klinike u Tiršovoj.

Konferencija, Krizni štab Dr Srđa Janković, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Upravo tada pokrenula se bura i kampanja da se spreči dezinformacija roditelja i širenje bolesti.

- Protiv ove bolesti imamo jako zaštitno sredstvo i želimo da pomognemo ljudima da vrate poljuljano poverenje u ovaj aspekt medicine. Očigledno je da je došlo do velikog straha od MMR vakcine zbog priča o autizmu i nekih drugih koje se povlače, sada naravno postoji i strah od boginja - rekao je tada Janković.

Janković je u svojim izlaganjima jasno isticao da nema dokaza o povezanosti autizma i vakcine.

- Studija iz 1988. koja je pokušavala da dokaže vezu između vakcinacije i autizma je povučena zbog metodoloških i etičkih propusta, a više istraživanja, u različitim vremenskim periodima, i u različitim zemljama, nije našlo vezu između vakcinacije i autizma, odnosno pokazalo se da je učestalost autizma identična kod vakcinisane i nevakcinisane dece - precizirao je u jednom TV gostovanju dr Janković.

Video: Tiodorović: Hajde da sačekamo najkvalitetniju moguću vakcinu

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEMOKRA TI JA

    15. avgust 2020 | 12:27

    Oduzeti doticnoj antivakcinasici licencu za rad u zdravstvu pod hitno. Ugrozavati zivote dece neutemeljenim nadrilekarstvom ima cak elemente krivicnog dela.

  • Salamander

    15. avgust 2020 | 14:47

    Opet zuta banda unistava Beograd.

  • ABC

    15. avgust 2020 | 16:25

    Ljudi po nijednom zakonu, povelje UN, ljudskim pravima, niko nemoze da vas natjera da se vakcinisete. Mogu da zabrane mozda neke poslove da radite i slicne stvari ako nisi vakcinisan ali sve to moze da se pobije na sudu. E sad jedini problem je sto nasa drzava nije drzava nego skup lopova i prevaranata. To je problem a ne vakcinisanje. Drzava u kojoj mozes da ubijes nekoga i slucaj ti zastari ili nevidi suda nikada, e tu onda moze svasta da se desi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA