≫ 

Oluja ne posustaje na nebu iznad Srbije: Meteorolog Đurić upozorio Zaječar, Niš, Pirot, Vranje

Nek se spreme ovi gradovi

  • 5
grmljavina, munja, nevreme, kiša

Foto: Pixabay

Jaka kiša, grmljavina, pa i grad koji su danas pogodili veći deo zapadne i centralne Srbije premešta se ka jugu i jugoistoku zemlje, kazao je za "Telegraf" meteorolog Đorđe Đurić.

Kako je objasnio, danas je bio najkritičniji dan, a razloga za brigu imaju još meštani delova Srbije u koje su se gradonosni oblaci premestili, a to su Zaječar, Knjaževac, Niš, Pirot, Leskovac, Vranje... Od sutra sledi stabilizacija vremena, a leto nam se definitivno vraća u ponedeljak.

Nepogode su, objašnjava Đurić, počele još jutros kada je bilo grmljavinskih oblaka i nestabilnog vremena pre svega u Kolubarskom okrugu.

- Već oko 12 sati snažna gradonosna oluja pogodila je Gornji Milanovac, a potom nas je iz Bosne i Hercegovine zahvatio novi gradonosni oblak koji se premeštao preko Podrinja i Kolubarskog okruga i potom zahvatio Šumadiju i Pomoravlje - kazao je Đurić.

Istovremeno se gradonosni sistem formirao u blizini Beograda, u njegovim zapadnim ili sremskim delovima, poput Surčina i Batajnice gde je bilo jakih pljuskova sa grmljavinom.

- Taj sistem se pomera ka jugu i jugoistoku Srbije, gde tokom dana treba očekivati još pljuskova sa grmljavinom, pa i gradom. Savet građanima je da izbegavaju boravak na otvorenom prostoru, jer postoji opasnost od grmljavine, grada i olujnog vetra - upozorava Đurić.

Sunčano je bilo samo u Bačkoj i na severu Banata.

Nekima su ovi oblaci doneli štetu, posebno u Gornjem Milanovcu i u dolinama Zapadne i Velike Morave, ali stiglo nam je i prijatno osveženje, nakon nekoliko sparnih dana.

Đurić podseća i da je velika šteta juče zabeležena u Sjenici i Prijepolju.

- Dosta zasada je stradalo, a centar Sjenice bio je poplavljen, jer je palo 80 litara kiše po metru kvadratnom u jednom satu. Nepogoda je zahvatila celu Peštersku visoravan, gde je bilo mnogo roda pred branjem - kazao Đurić.

Prognoza vremena

Printskrin: RHMZ

Sutra nas očekuje stabilizicacija vremena, a u ponedeljak letnji dan sa temperaturama do 32 stepena. Jedino na jugu i jugozapadu lokalno su moguće oluje u brdsko-planinskim predelima.

U sredu će nas zahvatiti još jedan nestabilni talas, a pred kraj sedmice biće ponovo sunčano i toplo.

Video: Grad veličine kokošijeg jajeta za deset minuta opustošio ivanjička sela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • chris

    15. avgust 2020 | 18:00

    U Pozarevac nista. Prskala i to je sve. Eeeeee moj grade. ... ni kisa nas nece. Samo Kinezi nas hoce

  • Ivan

    15. avgust 2020 | 18:10

    Jel zna neko kad ce da se razbistri dunav, mutan haos a kupio sam dozvolu za pecanje a od ribe nista.... 😂

  • ime

    15. avgust 2020 | 18:50

    U Prijepolju je juče bio haos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA