Seča stabala koja je uznemirila Vojvođane: Evo šta je zaista istina

Telegraf.rs saznaje da je u pitanju seča zarad bezbednosti učesnika u saobraćaju. Donosimo detalje

  • 4

Seča drvoreda na putu Bečej - Srbobran, koja je započeta krajem prošle nedelje, nastavljena je, a kako kažu za "Telegraf.rs" u "Putevima Srbije" ne seku se sva stabla - nekima se uklanja samo krošnja.

Radovi se izvode radi bezbednosti učesnika u saobraćaju na ovom, inače državnom putu IB reda.

- Radovi na seči drvoreda izvode se samo na vegetaciji koja ugrožava ili može da ugrozi bezbednost učesnika u saobraćaju, jer je u lošem zdravstvenom stanju (trula i prelomljena stabla, grane koje ulaze u slobodni profil puta i dr.) ili ugrožava neophodnu preglednost. Na ostalim zasadima izvodi se postupak čepovanja vegetacije, kojim se obezbeđuje ujednačen rast i brzo ozelenjavanje stabla iznad zone sečenja - objašnjavaju iz "Puteva Srbije".

Radovi su počeli nakon inspekcijskog nadzora na ovom putu.

- Predmetni radovi preduzeti su na osnovu Zapisnika o inspekcijskom nadzoru inspektora za državne puteve i Službene beleške šumarskog inspektora u cilju bezbednosti učesnika u saobraćaju i izvode se prema usvojenom godišnjim Programu poslovanja JP "Putevi Srbije" - dodaju u ovom preduzeću.

Kako kažu, oni nisu obavezni da drvored obnavljaju, ali za budućnost zelenog pojasa uz put postoje dve mogućnosti.

- JP "Putevi Srbije", kao upravljač državnih puteva, nije u zakonskoj obavezi da zasadi novu vegetaciju, ali može podići novo zelenilo u putnom pojasu radi bezbednog odvijanja saobraćaja i zaštite puta od snežnih nanosa i bočnih udara vetra, kao što i lokalna samouprava može pokrenuti postupak radi zaštite poljoprivrednog zemljišta - naveli su.

Apsolvent hortikulture Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Milan Doroslovački kaže za portal Moj Bečej da će se nova krošnja brzo formirati na stablima koja su sačuvana.

- U pitanju je sibirski brest, drvo koje jako brzo raste i na mestu gde je presečeno će imati gomilu novih izdanaka. To kod Radičevića su verovatno uradili jer se sibirskom brestu, kada je oluja ili nevreme, lako slomi grana i to može da napravi štetu, pa su sigurno odlučili da ga skrate, da drvo ne bude jako visoko, a ono će sada posle seče da se podmladi - kaže on i napominje da će čak i stabla koja su posečena do panja isterati nove grane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo totalno

    19. avgust 2020 | 11:14

    Nepismeni ovo mogu da urade, zna se da u Voši duvaju jaki vetrovi, zna se kada padne sneg da se zbog vetra stvaraju smetovi, isto tako se zna da drveće pored puta sprečava formiranje smetova... Naši preci i Austrougari bili nepismeni i za ovo i za još mnogo toga što ovi "pismeni" znaju...

  • Lucy Ch

    19. avgust 2020 | 11:04

    Drveće pored puteva je najveći rizik za nerazumne vozače,kad im put postane uzak onda strada i drvo i vozač,dvostruka šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA