Otklonjene sve nepravilnosti u slučaju usvajanja deteta iz Subotice

Preporuke Zaštitnika građana koje su se odnosile na korigovanje nedostataka u ovom ali i sprečavanje budućih potencijalnih nepravilnosti u postupcima usvojenja u potpunosti su primenili svi nadležni organi kojima su dostavljene

  • 1
Zoran Pašalić, zaštitnik građana Foto: Tanjug/Rade Prelić

Preporuke Zaštitnika građana za ispravljanje propusta načinjenih prilikom usvojenja maloletnog deteta iz Subotice, devojčice koja je bila oduzeta od porodice Savić iz Beograda, pored okončanja ovog postupka usvojenja u najboljem interesu deteta, doprinele su i započinjanju otklanjanja sistemskih nedostataka koji su uočeni u ovom slučaju a čije otklanjanje bi moglo da ima uticaja na efikasniji rad nadležnih organa u budućim postupcima usvojenja.

Postupak usvojenja maloletnog deteta iz Subotice završen je u junu po hitnom postupku zarad zaštite najboljeg interesa deteta, a Zaštitnik građana je tokom kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tri nadležna organa uočio sistemske nepravilnosti i doneo preporuke za njihovo što hitnije otklanjanje.

Preporuke Zaštitnika građana koje su se odnosile na korigovanje nedostataka u ovom ali i sprečavanje budućih potencijalnih nepravilnosti u postupcima usvojenja u potpunosti su primenili svi nadležni organi kojima su dostavljene - Centar za socijalni rad Grada Subotice, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po preporuci Zaštitnika građana za ispitivanje primenjivosti Instrukcije o načinu rada centara za socijalni rad  u postupku usvojenja iz 2006. godine, Ministarstvo za rad je donelo novu instrukciju 24. jula kojom je zamenjena prethodna.

Ministarstvo je obavestilo i Republički zavod za socijalnu zaštitu o potrebi organizovanja stalnih i kontinuiranih obuka stručnjaka u centrima za socijalni rad u postupcima usvojenja, kao što je i preporučio Zaštitnik građana.

Takođe, po preporuci Zaštitnika građana za ažuriranje Jedinstvenog ličnog registra usvojenja, resorno ministarstvo je dalo rok od 5 dana svim centrima za socijalni rad da kontaktiraju sve buduće usvojitelje sa evidencije i izvrše proveru da li su odustali od usvajanja.

Video: Savićima vraćena ćerkica posle 10 dana agonije: Devojčica konačno u naručju mame i tate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    19. avgust 2020 | 18:21

    Epilog u konkretnom slučaju je sledeci. Direktorica centra u Subotici je i dalje direktor i pored naredbe ministra za smenu. Voditelj slucaja u predmetu usvajanja unapredena u SUPERVIZORA.Nikome ne fali dlaka sa glave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA