≫ 

Tri godine od novog oštrijeg zakona, a od januara 16 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Tačno tri godine navršene su 1. juna otkako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je napravio velike pomake

  • 19
Nasilje nad ženama, ženom, muž bije ženu, tuče Foto ilustracija: Shutterstock

U odnosu na prošlu godinu u Srbiji je ubijeno više žena u porodičnom nasilju, od početka godine 16. Kada se dešava u četiri zida teško se otkriva, a i žrtvama treba dosta hrabrosti da prijave nasilnika.

Prema rečima Vesne Stanojević, koordinatorke Sigurne kuće, veoma je bitno da se o nasilju priča.

- To je nešto što nam se ponavlja. U odnosu na prošlu godinu imamo veći broj ubijenih žena, što je vrlo interesantno imajući u vidu da su bile na snazi ove vanredne mere. Imamo žene koje se javljaju, koje traže pomoć advokata i psihologa, traže bilo kakvu vrstu sklanjanja. Generalno, broj tih poziva nije povećan, ali broj ubijenih žena jeste veći u odnosu na isti period prošle godine - objasxnila je Vesna Stanojević za RTS.

Prema njenim rečima, 1. juna je bilo tri godine otkako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je napravio velike pomake.

- Policija ima jako velik broj intervencija na poziv nekoga ko trpi nasilje ili njegove okoline. Ipak, taj zakon, kao i svi zakoni, ima nešto što mu nedostaje. To je ta situacija, šta ako nasilnik provede recimo 15 dana u pritvoru i istekne mu zabrana prilaska. On se vraća u istu kuću, u istu porodicu gde je i činio nasilje - ističe Stanojevićeva.

Penzionisani policajac stalno krši zabranu prilaska

Kaže da poštovanje zabrane prilaska ne kontroliše niko.

- Juče sam dobila informaciju o čoveku koji ima zabranu prilaska i stalno je krši. U pitanju je penzionisani policajac, u pitanju je malo mesto gde se sve zna i gde mu gledaju kroz prste kao svom kolegi. To ne sme da se dešava - naglašava Stanojevićeva.

Vesna Stanojević, Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Žene su otvorenije nego ranije kada traže medicinsku pomoć nakon što su pretrpele nasilje u porodici.

Nasilje nije više samo porodični problem

Prema rečima Vesne Stanojević, policija je od velike pomoći sigurnim kućama, a veoma je važna i uloga medija. Da nije bilo medije i njihove zainteresovanosti, ova tema ne bi dobila nivo koji ima danas. Nasilje u porodici je postalo ozbiljna tema i društveni problem. Nekada se tretiralo kao porodični problem. Sada više nije tako.

Ističe da je svakako bitno da se o nasilju u porodici govori jer se nekada krilo i smatralo se da je bruka i sramota za porodicu i ženu koja je prijavila nasilje.

- Imamo nacionalni SOS telefon, a i mi imamo telefon koji je otvoren 24 sata. I za vreme vanrednog stanja smo imali dosta poziva i to je jako bitno, da žene mogu da se obrate za pomoć - ističe Vesna Stanojević.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    22. avgust 2020 | 11:17

    Zene da se zapitaju

  • Salamander

    22. avgust 2020 | 12:03

    Zene su veliko zlo bez kojeg se ne moze ni one nisu kao sto su nekad bile

  • Kale

    22. avgust 2020 | 11:58

    Bitno je da policija gleda kroz prste. Zapitajte se ko šta radi u centru za socijalni rad, naravno neka zakonodavac preispita zakon o sprečavanju nasilja u porodici i naravno da se ova žena ili penzioniše ili skloni negde, ali lepše su pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA