≫ 

Nove loše vesti sa Uvca: Upucan suri orao, zaštićena vrsta. Preminuo posle nekoliko dana muke

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi da je veterinar utvrdio kako je korišćeno vatreno oružje, te da se rana inficirala

  • 43
Suri orao Foto: Flickr/raqui09

Protekle subote na području Uvca pronađena je povređena ptica. Reč je o surom orlu, kako stoji na Tviter profilu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je najpre upucan, a potom i preminuo u transportu.

Kako je naznačeno u nekoliko tvitova ovog Društva, veruje se da je suri orao upucan iz vatrenog oružja, te da su povrede bile stare nekoliko dana, takođe inficirane.

- U subotu 29. 08. 2020. radnik na obezbeđenju HE ''Uvac'' je, u dvorištu HE ''Uvac'', primetio povređenog mladog surog orla. Obavestio je čuvarsku službu SRP ''Uvac''.

Narednog dana pticu je pregledao dr vet. med. Bogdan Šojić koji je konstatovao da je upucana iz vatrenog oružja. Povrede su bile stare nekoliko dana i bile su inficirane.

Dr Šojić ptici je ukazao prvu pomoć, no iznemogla ptica uginula je tokom transporta do Beo zoo vrta gde je trebalo da bude smeštena na lečenju i opravku - stoji u opisu fotografije povređene ptice.

U istom nizu objavljeno je da je podignuta prijava, te da se za sada odnosi na NN lice.

Nadležnom javnom tužilaštvu podneta je prijava za ubijanje strogo zaštićene vrste, za sada protiv NN lica. Dajemo punu podršku istražnim organima na pronalaženju počinioca ovog gnusnog čina - poručili su iz Društva.

Pretodno, u javnost je sa istog mesta početkom avgusta dospela slična informacija o tome da su helikopteri nadletali gnezda beloglavih supova, te da se to desilo u kritičnom periodu, kada su mladunci "pred poletanje".  Tom prilikom evidentirano je šest mladunaca koji su ispali iz gnezda, od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zocky

    31. avgust 2020 | 20:08

    Suri orao, koliko ih je ostalo u Srbiji, na prste se mogu izbrojati, pa vi vidite kolika je šteta ubiti takvu pticu...

  • Mimi

    31. avgust 2020 | 18:46

    Prezirem lovce i sve lovokradice

  • Sofronije

    31. avgust 2020 | 21:11

    Lovci najgori primerci ljudske vrste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA