≫ 

Fotografije jezivog otkrića u pećini kod Zaječara: Ovako su visile obešene ljudske kosti

Jasno se vidi da su u pitanju skeleti davno umrlih ljudi, međutim, postavlja se pitanje odakle ih je neko preneo na ovu lokaciju

  • 5
Kostur pecina skelet Foto: Jovan Cvetković

Umesto da otkriju blagodeti prirode kod sela Prlita kod Zaječara, planinar Jovan Cvetković i njegov drug pronašli su pravi horor prizor - razbacane ljudske kosti i jednu lobanju okačenu o štap.

On je sa nama podelio fotografije koje je zabeležio na ovom mestu, a pronalazak bi mogao da bude i sektaških ruku delo.

Najjezivija je slika lobanje koja visi o štapu pobodenom u zemlju, a o isti štap okačeni su još neki delovi skeleta. Kosti su poređane i u samoj pećini, a ostao je i pepeo koji otkriva da je na tom mestu neko nedavno boravio.

Jasno se vidi da su u pitanju skeleti davno umrlih ljudi, međutim, postavlja se pitanje odakle ih je neko preneo na ovu lokaciju, da li su iskopani iz nekih starih grobova i kako je moguće da se neko zabavljao ljudksim kostima...

- Upečatljive su dve kompletne lobanje i još jedan fragment lobanje u pećini. Najmanje su bile tri lobanje. Ne znam za ostale kosti, laik sam, ali su lobanje prepoznatljive - ispričao je ranije Cvetković i kazao da je primetio tragove skorog boravka u pećini.

Bilo je očigledno da je na ovom mestu, na koje se inače teško dolazi, neko palio vatru.

Planinar je dan nakon prijave policije na lice mesta morao da dovede i forenzičare. Ipak, nema naznaka da je izvršeno krivično delo.

Umesto za policiju, posla će biti za arheologe i - sektologe.

Jedan od najpoznatijih srpskih sektologa Dimitrije Pastulović kaže da, prema opisu očevidaca, koji su videli kosti okačene o štapu, i fotografija, sve ukazuje na to da je reč o ritualu koji obavlja sekta Kvimbanda, piše "Kurir".

- Ovo jeste crnomagijski ritual, to liči na Kvimbandu, ono što nazivaju vudu magija. Postoji mogućnost i da su kosti iskopane iz nečijeg groba i prenete tu. Ako su kosti donesene, to je ono što radi Kvimbanda, to je dizanje mrtvih, nekromanija. Oni na sličan način reaguju, prave slične rituale i prizivaju dušu umrlog, uz obavezno žrtvovanje. Treba videti da li je pronađena neka životinja ili nešto slično na mestu gde su pronađeni ljudski ostaci - objašnjava on za Kurir.

Arheolog i istraživač skeletnih ostataka dr Sofija Stefanović kaže da je važno da građani prijave ovakva nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. septembar 2020 | 22:44

    To su neki crnomagijski rituali,nizi nivo svesti je podlozan svakom uticaju i verovanju

  • ČUKAM

    18. septembar 2020 | 07:41

    Viši nivo svesti ide u manastire da se leči i krsti dete da bi isterao sotonu iz njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA