• 0
 ≫ 

Napadali ljude i životinje: Zbog ujeda pasa lutalica Loznica dala milione na odštetu

, Telegraf
 ≫ 

Ukupno su zaključena 302 poravnanja sa licima kojima su štetu naneli psi nepoznatog vlasnika

  • 0
Novac, pare, psi lutalice

Foto-ilustracija: Shutterstock, A. Nalbantjan

Prošle godine Grad Loznica zaključio je ugovore o poravnanju vredne ukupno 10,6 miliona dinara za naknadu nematerijalne i materijalne štete koju su počinili psi nepoznatog vlasnika, odnosno zbog ujeda kojima su povredili građane i napada na domaće životinje. Prema izveštaju Gradskog pravobranilaštva po osnovu ujeda to je 9,3, a materijalne štete 1,2 miliona dinara, što je više nego 2018. godine za 312.000 dinara.

Ukupno su zaključena 302 poravnanja sa licima kojima su štetu naneli psi nepoznatog vlasnika, od toga 232 za ujede, a prosečan iznos po poravnanju bio je 41.646 dinara, dok je za štetu zbog napada na domaće životinje zaključeno 70 poravnanja, 28 više nego godinu ranije.

Zaključivanjem vansudskih poravnanja postižu se, kako ističe Pravobranilaštvo, "značajne uštede" jer se tako izbegavaju troškovi parničnog postupka koji su u 2019. prosečno iznosili oko 53.000 dinara po predmetu. Prosečan iznos isplaćen na ime nematerijalne štete u vansudskom poravnanju (41.646) niži je od prosečno dosuđene naknade u sudskom postupku koji je u minulom periodu bio oko 52.000 dinara.

Sva poravnanja zaključivana su na osnovu odluke Komisije za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete koju je pre nekoliko godina formirala lokalna samouprava, piše Kurir.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu 2019. godine je na području Mačvanskog okruga ukupno zabeleženo 847 ujeda pasa ili mačaka. Od toga ih je bilo 320 u Loznici, u proseku po 26 svakog meseca. Ove godine je do sredine septembra u osam lokalnih samouprava okruga bilo 485 ujeda, a 189 na području Loznice. Nadležni kažu da se u više od 90 odsto slučajeva radi o ujedima koje su naneli psi.

Video: Čopor lutalica do smrti izgrizao ženu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima