≫ 

Preševo moguće žarište korona virusa: Lekari kažu da je situacija nesigurna

Od početka septembra zaraženo je 20-ak osoba

  • 1
korona virus, koronavirus, lekar, bolnica, medicinski radnik Foto: Tanjug/AP

Preševo je potencijalno žarište korona virusa, a na to su prethodnih ukazivali članovi Republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovid-a 19. 

U toj opštini je, prema podacima Doma zdravlja, od početka septembra dvadesetak pozitivnih osoba na kovid 19, prenosi RTS. 

Lekari situaciju ocenjuju stabilnijom, ali i dalje nesigurnom. 

Za razliku od jula i avgusta, kada je u preševskoj kovid ambulanti bilo po nekoliko desetina pregleda dnevno, od početka septembra sa simptomima korona virusa javi se desetak meštana. 

- Preševljani su bili na letovanje uglavnom u Albaniji, Preševo je još u vanrednoj situaciji, ljudi normalno se šetaju, nemamo nikakva ograničenja, ali pridržavaju se naših preporuka da stave masku i da se distanciraju i da dolaze kod nas ako ima neki simptom -  kaže Driton Salihu, direktor Doma zdravlja u Preševu.

Doktorka Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže da je u jednom danu u Preševu bilo pet pozitivnih, jednom tri, a bude i po jedno, dvoje što je za opštinu Preševo koja u ranijem periodu nije bila sa velikim brojem pozitivnih pacijenata, znatno povećanje.

Lekari navode da se sada najčešće javljaju pacijenti između 50 i 60 godina, sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom.

- Dobro smo zaštićeni, čuvamo se i trudimo se u svakom smislu da pomognemo pacijentu. Iskreno da vam kažem, svi razmišljamo da pacijentu bude dobro - kaže Ivana Veljković, medecinska sestra u kovid ambulanti u Preševu

Od početka jula do sredine septembra u Preševu je, prema podacima Doma zdravlja, potvrđeno 85 slučajeva zaraze korona virusom.

Video: Korona virus ne jenjava u ovim gradovima

(Telegraf.ts)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA