• 4

Baka Radojka (90) je preživela dva rata i epidemije: Rad je čini živom, a priča samo sa mačkom

, Telegraf

Recept za dugovečnost, ova uprkos svemu, vitalna starica kaže da nema, ali ipak ima poruku za sve buduće naraštaje

  • 4
Radojka Dragović, baka Radojka, Čačak

Radojka Dragović Foto: Rina.rs

Devedeset leta do sada je izbrojala Radojka Dragović, koja ceo svoj životni vek provodi u nepristupačnim besputima planine Jelice. Iako je već zagazila u desetu deceniju života, ova baka trudi se da privredi koliko može, jer je, kako kaže, samo rad održava živom.

- Svaki dan čuvam stado koza, nije mi teško, jer sam ceo život radila izuzetno teške poslove i sad kad treba samo da odmaram i šetkam se, ja ne mogu, navikla sam da se budim sa prvim petlovima i budem korisna - kaže baka Radojka za Rinu.

Ova starica ne čita novine, ne gleda televiziju, ne zna ni šta je internet i ništa od toga joj ne nedostaje. Najviše žali jedino što nema sa kim da porazgovara, jer u njeno selo niko ne dolazi.

Radojka Dragović, baka Radojka, Čačak

Radojka Dragović Foto: Rina.rs

- Imala sam drugarice i sa njima sam uvek pričala, ja sam od svih izgleda bila najotpornija, jer jedino sam ja još uvek živa, ali šta vredi kad sam potpuno sama. Teška je takva starost. Muž mi je umro, a dece nisam imala. Ako biste naišli pored kuće i čujete me da pričam to jedino može biti sa mačkom - sa tugom u glasu priča Radojka dok postavlja još jednu šerpu nasred kuće, kako bi skupila vodu jer krov prokišnjava.

Recept za dugovečnost, ova uprkos svemu, vitalna starica kaže da nema, ali ipak ima poruku za sve buduće naraštaje.

- Preživela sam dva rata, zaraze i epidemije, a evo na ovom svetu zatekla me je i famozna korona. Čuvajte zdravlje i nemojte da vas starost pita gde vam je bila mladost. Još je i moja baka govorila samo je važno da čovek ostane "u pameti", sve ostalo će lako - poručuje baka Radojka.

Video: Večnost i jedan dan: Baka i deka slave 79. godišnjicu braka

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Lepo kaze baka samo da je čovek pri zdravoj pameti a za ostalo će lako.A kako smo krenuli ne piše nam se dobro.

  • Raul

    Živa bila bako 100 godina

  • Tomik

    Trebala bi drzava da zbrine baka Radojku grehota od Boga da zivi tako sama u toj zabiti! Inace joj nije mnogo ostalo od zivota....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima