• 6
 ≫ 

Evo gde se nalaze ekološke crne tačke Srbije

 ≫ 

Na teritorijama Valjeva, Kraljeva i Subotice vazduh je bio prekomerno zagađen zbog prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5

 • 6
Mapa srbije, gradovi

Foto: Google maps

U šest gradova u Srbiji prošle godine vazduh je bio 3. kategorije, dok je u ostatku zemlje bio 1. kategorije, navodi se u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine

Prekomerno zagađen vazduh, što je opis 3. kategorije, disao se u aglomeracijama Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice i Bor, kao i gradovima Valjevu, Kraljevu, Zaječaru, Požarevcu, Subotici i Beočinu.

Na teritorijama Valjeva, Kraljeva i Subotice vazduh je bio prekomerno zagađen zbog prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, dok je u Požarevcu i Zaječaru ocenjeno da je vazduh 3. kategorije zbog prekoračenja vrednosti PM10.

 

Pančevo i Bor treća kategorija

Sarajevo zagađenje

Foto: Tanjug/AP

Lošiju ocenu vazduh u Beočinu dobio je zbog prekoračenja vrednosti PM2,5, a kako se navodi zbog nedostatka merenja suspendovanih čestica u januaru i februaru dobijena je neadekvatna slika da je u Sremskoj Mitrovici prošle godine vazduh bio 1. kategorije.

Prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica PM10 i 2,5 razlog su da vazduh bude ocenjen kao prekomerno zagađen i u aglomeracijima Beograd, Niš, Smederevo i Kosjerić.

Aglomeracija Pančevo je u 3. kategoriji kvaliteta vazduha zbog čestistica PM2,5, Novi Sad i Užice zbog PM10, a vazduh u Boru ocenjen je kao prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti SO2.

 

Prošle godine vazduh je bio prve kategorije

Beograd, zagađenost vazduha, zagadjenje, magla

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Prema oceni kvaliteta vazduha prošle godine u ostatku Srbije vazduh je bio 1. kategorije, što znači da se disao čist ili neznantno zagađen vazduh, odnosno vazduh u kome nisu prekoračene granične vrednosti ni za jednu zagađujuću materiju.

Supendovane čestice PM10 i PM2,5 i u Evropiskim zemljama su najznačajnije zagađujuće materije koje negativno utiču po zdravlje stanovništva.

U godišnjem izveštaju navodi se da je za Srbiju indikator izloženosti gradskog stanovništa delovaju suspendovanih čestica PM10 35 mikrograma po kubnom metru vazduha, dok je indikator izloženosti stanovništa zagađenju PM2,5 česticama 29 mikrograma po kubiku vazduha.

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2019. godinu analiza je rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru države i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goran

  29. septembar 2020 | 09:24

  Aman ljudi, cela Srbija je jedna velika deponija. Svest i savest naroda je 0.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Toni

  29. septembar 2020 | 08:06

  Cela zemlja je zagadjena , vazduh , voda , zemlja , hrana 90 % stanovnistva iznad 50 god ima začepljene krvne sudove

  2
  0

  Podelite komentar

 • Ivi

  29. septembar 2020 | 08:05

  A Prahovo kao nije?

  1
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima