≫ 

Poljakinja na hodočašću od Varšave ka Jerusalimu svratila u Šumadiju: Srbi je zovu Milka

- Dobra volja i ljubav pomeraju planine i čine da nemoguće stvari činimo sa lakoćom - kaže Milka

 • 4
Mitoslava Koszaltka Foto: Rina.rs

Mitostava Koszaltka (42) iz Varšave, ili kako su joj Srbi dali ime Milka, krenula je 15.7. sa parohije i Svetinje Sv. Stanislav Pčinjski na planini Golgoti na hodočašće do Jerusalima. Put dug oko 5.500 kilometara pokolebao bi mnoge muškarce, međutim, ova naizgled krhka žena kaže da joj nije teško, jer Bog ide sa njom. Ovo je njeno drugo hodočašće, prvo je dovelo do Santijaga de Kompostele na severozapadu Španije, oko 3.000 kilometara od Varšave.

- Vodeća tema mog hodočašća u Jerusalim je zahvalnost za dar osvećenja i molitvu za mir, jedinstvo u Bogu i hrabrost u srcima za ljude u ovim teškim vremenima strepnje i straha za budućnost. Kao hodočasnik, nosim sa sobom i lične namere drugih ljudi, kako meni tako i onima koje ću dobiti samo od ljudi sa kojima sam naišla tokom puta. I ja ću, kao hodočasnik, prigliti sve ljude, mesta i zemlje susretene mojim molitvama - napisala je Mitostava pred polazak na dalek put na svom Fejsbuk profilu.

Bojazan zbog epidemije koju je izazvao virus Kovid -19 i zatvorenih granica Milka nije imala. Polazeći na sveto hodočašće. Iz daleke Poljske, prepešačila je preko Slovačke potom Mađarske da bi stigla u Srbiju. Boravak u Beogradu i posetu svetinjama ovekovečila je fotografijama, a vikend je provela u Šumadiji. Na putu Topola – Kragujevac u selu Čumić, jedan meštanin je imao priliku da je upozna.

- Vesela je i druželjubiva, nasmejana, oči su joj pune radosti, razume srpski delimično i ponešto može da izgovori. Uglavnom priča na poljskom, ponešto i na engleskom. Spava gde se snađe, koliko sam ukapirao po svetinjama, katolkinja je, pa uglavnom prenoćište traži u njihovim crkvama. Ako ih nema, potraži pomoć u našoj crkvi - rekao je za RINU, Ilija Babić iz Topole.

Milka do Jerusalima ide pešice sa rancem na leđima čija bi težina bila problem i za muškarca, međutim to joj ne predstavlja problem jer je, kako kaže, velika volja vodi. Nastavlja ka Kragujevcu, tu će odmoriti pa onda u sledeće mesto. Iz Srbije prelazi u Bugarsku potom Makedoniju, Tursku, Irak i krajnji cilj je Jerusalim.

- Dobra volja i ljubav pomeraju planine i čine da nemoguće stvari činimo sa lakoćom, u to me je Milka uverila i ja joj se zaista divim - kaže Ilija.

Video: Obnavlja se srpski pravoslavni hram u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • KKK

  29. septembar 2020 | 12:27

  S verom u Boga nastavi i neka te sreca prati na tvom putu!!!

 • W

  29. septembar 2020 | 10:10

  Pogrešila je grad! Devojko draga treba da svratiš u Zagreb sa stanicom u Međugorju:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA