• 5

Dr Kon o razlici u broju preminulih od korone: Informatičari su davali netačne podatke

, Telegraf

- Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka - istakao je Kon

  • 5
Konferencija krizni štab

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon istakao da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, da nije ništa sakriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke.

-  Ja o tome pričam od sredine septembra. To nije od juče. Na četiri televizije sam pričao o tome, saopštavao višak smrtnosti i sve ono što sam juče rekao, sam već govorio - naveo je Kon za N1 i dodao da to nije vest od juče.

Prema njegovim rečima, sve ono što je Krizni štab imao, javno je i saopštavao, iz dana u dan.

- Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: 'To nije istina', ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji. Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, 'DEM 2', koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci - ističe Kon.

- Ja odgovornost prebacujem na informatičare koji su nam davali podatke koji nisu bili potpuno tačni. Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina - poručio je on.

Prema njegovim rečima, onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu mesecu, "jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno".

- Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka - istakao je Kon.

Dodaje da bi za detaljno pojašnjenje trebalo da budu upitani informatičari.

- Glavni odgovorni su oni koji su pravili informatički sistem, radili sa njim, i dostavljali nam podatke - kazao je on.

Istina je, odaje, da je na osnovu mortalitetne statistike bilo trostruko umrlih više u Beogradu, nego što je uopšte prijavljeno.

- To znači da sami lekari nisu prijavljivali da je smrt od kovida - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    Pojma nemaju.

  • Pa

    Bas sramota,a tako vrsni strucnjaci..Najbolje prebaciti odgovornost.Odrasli,odgovorni ljudi,trebalo bi cvrsto da stojite iza svojih reci.

  • Raca

    Njima su uvek drugi krivi a ustvari pojma nemaju. Experti su u dizanju panike .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima