• 26

"Ta informacija, da je umrlo tri puta više ljudi, nije tačna": Lončar se oglasio nakon izjave Kona

Predsednik Srbije je najavio da će država uraditi kompletnu reviziju, o načinu borbe sa korona virusom od početka epidemije, broju zaraženih, izlečenih i umrlih, koju će voditi nadležni i stručni ljudi

  • 26

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno. Reagujući na to, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u pitanju informacija koja nije utemeljena ni na jednom dokazu.

- Ta informacija, da je umrlo tri puta više ljudi, nije tačna. Nije utemeljena ni na jednom dokazu i zamolio bih sve da vode računa kada iznose takve podatke - izjavio je ministar zdravlja.

Predsednik Srbije je najavio da će država uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka korona epidemije u našoj zemlji, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema. To, kaže, nije rađeno još od 2011. godine, a reviziju će voditi nadležni i stručni ljudi.

- Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno. Niko nikada nije slagao ni reč, kada je reč o broju preminulih ili obolelih. Razgovarao sam i sa Batutom i oni kažu da imaju manje registrovanih smrtnih slučajeva - rekao je predsednik Vučić i dodao da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta.

Javnosti je predstavio uporedne podatke o broju testiranih u Srbiji, kao i u zemljama regiona, po kojima je Srbija ubedljivo na prvom mestu po broju testiranih.

- Na 100.000 stanovnika Srbija je uradila 16.297 testova i ubedljivo najviše testiranih imamo u odnosu na region. Rumunija 12.256, zatim Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska Mađarska, BiH, Albanija. Tek kada nekog testirate i utvrdite da je bio kovid pozitivan i premine, možete da upišete da je umro od korona virusa - izjavio je Vučić i dodao da je Srbija testirala ubedljivo najviše, ne samo na Zapadnom Balkanu, veći i od naših istočnih i severnih i južnih suseda.

"Kao država smo mnogo uradili, lekari posebno"

Predsednik je rekao da je država uradila ogroman posao, pre svega lekari, među njima i Kon, koji je bio česta meta napada.

Aleksandar Vucic

Printskrin: Tanjug

- Ja kao predsednik države nisam bio na čelu Kriznog štaba, ali sam imao česte kontakte sa svima njima i podržavao sam i Nestorovića da iznosi svoje drugačije stavove - rekao je Vučić.

Dodao je da je svako od lekara imao pravo da kaže šta misli, i da niko od rukovodstva države nije govorio lekarima šta da kažu.

- Zamislite da kažem Pelemišu: ''Da li možete da kažete ovu jednu ili drugu rečenicu?''. To je nemoguće. To su ljudi od integriteta, a napadani su u medijima najgorim mogućim rečnikom, samo zato što su govorili da je država uradila dobar posao - naveo je Vučić i istakao da je Goran Stevanović uradio odličan posao, i da je to doktor kojeg "zove ceo grad" da pregleda nekog ili proveri stanje nekog pacijenta.

Video: Predrag Kon priznao da je pisao Ani Brnabić zbog održavanja derbija u junu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    Zašto sve mora da bude rekla kazala? Zašto nas tovare u zdrav mozak? Zašto samo laži, laži i laži? Nerazumem zašto je teško biti iskren prema svojim sunarodnicima...

  • Cvele

    Ma kakav Kon nema on pojma tebi verujemo

  • Realno

    Videli pa nabedili. E moj takozvani dr.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima