• 3

Fond za nauku Srbije finansira 14 projekata istraživanja korona virusa

, Telegraf

Na projektima će učestvovati ukupno 131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija

  • 3
Test, testovi, laboratorija, epruvete, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Fond za nauku Srbije objavio je danas da će u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansirati 14 naučnih projekata i to 11 iz oblasti biomedicinskih nauka, dva ekonomska i jedan tehničko-tehnološki, sa budžetom od skoro dva miliona evra.

Na odabranim projektima koji treba da doprinesu efikasnom globalnom odgovoru na aktuelnu pandemiju izazvanu SARS-Cov-2 virusom i omoguće bolju spremnost i reagovanje društva, učestvovaće ukupno 131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija, navedeno je u saopštenju.

Vršiteljka dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da imaju velika očekivanja od programa i izabranih projekata, a na istraživačima je i dodatni pritisak javnosti da pruže odgovore i dođu do željenih rezultata.

- Sposobnost naše nauke da se nosi sa trenutno gorućim pitanjima, od pružanja novih dijagnostičkih metoda u borbi protiv bolesti, očuvanja mentalnog zdravlja, pružanja novog ekonomskog modela za borbu protiv siromaštva u ovim izmenjenim uslovima života i rada zahtevaće inovacije koje proizilaze iz primenjenih istraživanja - kazala je Đuričić Jovičić.

Na javni poziv programa, koji je zatvoren 11. juna ove godine, javili su se istraživački timovi sa 129 skraćenih predloga projekata.

U drugi krug evaluacije prošlo je 26 predloga projekata, posle čega je Programski odbor za evaluaciju koji čine medjunarodni stručnjaci, odabrao ukupno 14.

Na projektima učestvuju naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Novog Sada, Кragujevca i Novog Pazara.

Ukupan budžet odobrenih projekata je 1,97 miliona evra, dok inimalni odobreni budžet projekta iznosi 46.866 evra, a maksimalan odobreni budžet projekta 406.612 evra.

Program se finansira iz zajma Svetske banke kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE).

Početak realizacije projekata se očekuje u drugoj polovini oktobra 2020. godine.

Кonačna lista odobrenih projekata može se pogledati na zvaničnom sajtu Fonda za nauku.

Video: Lončar: Nije tačno da je umrlo tri puta više ljudi

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odliveni mozak

    Eh nauko muko! Hleb si sa 7 kora! Plata naučnika u Srbiji na nivou čistačica u EPS-u! I neka me ne pita niko zašto sam otišao!!!

  • 1111

    Pa rusi napravili vakcinu. Ovih 2 miliona ce neko strpatii u dzep a porezni obveznici ce to platiti. U srbiji se izdvajaju sretstva za istrazivanje kosmosa.

  • Tara

    Evo serpari za vas teme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima