≫ 

Šarčević: Škole spremne za svaki scenario ako se epidemiološka situacija pogorša

U naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje broja obolelih

  • 4
Škola, deca, nastava, ranac, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremljena sva scenarija i u dogovoru sa Kriznim štabom ćemo preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost - kaže za "Blic" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima, a što Ministarstvo može da proprati, nema nijednog obolelog.

- Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje antiepidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu - kaže on.

Ipak, ukoliko, što epidemiolozi najavljuju, dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, Šarčević kaže da su pripremljeni sve modeli nastave i da je Ministarstvo spremno za sva scenarija.

- To znači mogućnost da ne moramo zatvarati sve škole već u određenom regionu gde je situacija pogoršana. Za sada je sve pod kontrolom i sve odluke će biti donošene u skladu sa preporukama stručnjaka - poručuje ministar.

Šarčević navodi primere koji govore koliko je pridržavanje antiepidemioloških mera značajno.

- Imali smo slučaj vozača za decu sa posebnim potrebama, za koga se utvrdilo da je pozitivan na kovid 19. Sva deca su negativna jer je vozač nosio masku i pridržavao se mera. Dakle, sve mere koje je propisao Krizni štab deluju i na nama je da ih poštujemo kako bi sačuvali sebe i druge - poručuje Šarčević.

Doktor Predrag Kon kaže da "sada ulazimo u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mere, jer se u naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cele Srbije".

Kon dodaje da ako import virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki, tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

- Ono što nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo - napominje Kon.

Ministar Šarčević za "Blic" kaže da je maksimum kapaciteta u pogonu, ali i da je sistem spreman da svakog trenutka može da pređe i na onlajn.

- Celog leta smo radili kako bismo bili spremni na sve. Snimljena je nastava unapred. Uključen je RTS, regionalne televizije, dobili smo i od Unicefa još jedan portal. Imamo i nastavu za manjine, dnevno već stavljamo preko 200 časova za predmete srednjih stručnih škola - kaže ministar I dodaje:

"Svi scenariji su razrađeni. Sve je pod kontrolom, ukoliko se situacija bude menjala u dogovoru sa Kriznim štabom će se reagovati. Ono što je najbitnije je da deca neće biti uskraćena za nastavu".

Trenutno preko 50 odsto starijih osnovaca i srednjoškolaca imaju nastavu uživo svakodnevno.

- Međutim, ako odluka bude da se pređe na onlajn sada imamo i dodatne alate za nastavu i mogu slobodno da kažem da je u Srbiji sistem podignut na viši nivo i od mnogo bogatijih država. Radne liste nastavnika su već prilagođene i za uslove nastave uživo i onlajna – kaže ministar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    12. oktobar 2020 | 22:07

    Odmah zatvoriti skole posto podatci o obolelim se spinuju, nedaj boze da mi se dete u Skoli zarazi Strazbur ce resavati slucaj, nikom nisam dala odobrenje i saglasnost da se moze kockati sa zdravljem moje dece kao sto nije dao ni jedan roditelj. Cisto da upozorim "struku " kao pravnica da odlicno znam koja su moja prava u tom slucaju.

  • UČENIKOVA BAKA.

    12. oktobar 2020 | 16:31

    MOLIM KRIZNI ŠTAB DA ODMAH UVEDE POLICIJSKI ČAS I VANREDNO STANJE UMRLO DVOJE DECE OD COVID19,DECA OSTALA SAMNOM BAKOM.DR KON JE NAJBOLJI STRUČNJAK,RADITE NARODE ŠTA VAM KAŽE AKO MORA VANRENDNO STANJE ZNAČI DA MORA TEŠKO JE BEZ DECE OSTATI MLADI ZDRAVI UMRLI A DECA OSTALA BAKI I DEKI.

  • Toma

    12. oktobar 2020 | 22:37

    Ostavite to Kriznom Stabu koji odlicno radi svoj posao!! A ministar Sarcevic ceo svoj zivotni vek proveo je u prosveti, zna da zna!! Veoma je iskusan u svoj struci, zasta mu treba odati priznanje. Do sada u teskim trenucima Korone, on je se odlicno snasao!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA