≫ 

Baka Vidosava sama brine o 3 unuke: Devojčicama nedostaju roditelji, od stvari i hrane bukvalno sve

Kako pomoći baki Vidosavi i njenim unukama naznačeno je na fotografijama

  • 23
Vidosava Jovanović Baka Vidosava Jovanović sa unukom Foto: S. Tasić

Baka Vidosava Jovanović (71) u Vlasu kod Vranja brine sama o tri maloletne unuke. Njen sin i snaja, sa bebom od nepune dve godine, ostali su u selu Trstena, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Baka poslednjih godina živi sa unukama u Vlasu, kako ne bi iz Trstene pešačile do škole 12 kilometara. Dva sobička u podrumu jedne od ovdašnjih kuća. Plaćaju kiriju 1.500 dinara mesečno, ali u kući nema ni vode ni struje.

To je jedini način da Milena (13), Maja (12) i Milica (9) nisu na ulici i da ne pešače. U podrumu je vlaga, pod je bez tepiha, a šporet na drva više dimi nego što greje.

- Spremim im što što imam, najčešće krompir i pasulj. Hleb mesim, tako da uvek ima nešto da se pojede. Ali to nije dovoljno, deci treba mnogo više. Sin i snaja su bez stalnog zaposlenja, poljoprivreda i dečji dodatak su jedini dinar koji nam dođe od nekud. I leti je u Trsteni teško, a kamoli zimi. Deci nedostaju roditelji, ali da ne bi pešačile toliko, moramo ovako da živimo - priča starica.

Devojčicama nedostaje sve, od televizora, odeće, sredstava za higijenu, a mobilni telefoni, bicikle i šminka su za sada samo san. Pričaju kako jedva čekaju vikend kako bi otac došao po njih da ih vodi kući.

Baka Vidosava priča kako su sin i snaja počeli da grade kuću, ali je nisu završili, kao i kako joj je teško kada vidi da devojčicama treba mnogo više, a da ne može da im priušti gotovo ništa.

Milica dodaje da voli da ide u školu, ali da joj mnogo nedostaju brat i roditelji.

- U školi mi je lepo, imam drugare, užinu… Lepe knjige. Seke ostaju duže u školi, a ja se vratim ranije. Dok ih čekam igram se sa macama i kucama - priča najmlađa devojčica.

Kako pomoći baki Vidosavi i njenim unukama naznačeno je na fotografijama.

Video: Ovako Beograđani pomažu maloj Aniki u maratonskoj trci za najskuplji lek na svetu

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    13. oktobar 2020 | 21:48

    Država za Miladina Kovačevića ima -za sirotinju nema!

  • Samo

    13. oktobar 2020 | 22:33

    Licno davati novac UNISTENIM porodicama (sirotinji) po Srbiji, a i bice nas sve vise. Kakva "medijska transparentnost i drustvena odgovornost", kakvi bakraci. Ne verujem nikakvim toboznjim "fondovima" i "organizacijama"

  • zac

    13. oktobar 2020 | 20:54

    Zar drzava nije u mogucnosti da pomogne tim ljudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA