• 5

Ognjenka, stara samo nekoliko meseci za 20 dana preletela oko 5.300 kilometra: Uspela skoro nemoguće

, Telegraf

Sad se nalazi u Sudanu

  • 5
orao, let

Ognjenka dnevno prelazi oko 280 kilometra Printskrin: Fejsbuk Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Mlada ženka orla zmijara po imenu Ognjenka, koja se izlegla pre samo nekoliko meseci, za oko 20 dana prešla je oko 5.300 kilometra i iz Srbije stigla do Sudana. 

Zahvaljujući satelitskom odašiljaču, koji je po prvi put postavljen na ovakvu vrstu, može da se prati tok Ognjenkine jesenje seobe, koja je od Vršačkih planina stigla u Sudan.

Ova mlada ptica u proseku preleće oko 280 kilometra dnevno.

- Zahvaljujući odašiljaču na svakih oko 20 minuta smo dobijali podatke o njenom kretanju. Uspeli smo da izmerimo i koliko je najbrže letela, a inače joj je brzina leta oko 85 kilometra po času - kazali su za Telegraf.rs iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Kako su ispričali, Ognjenka ujutru oko pola devet kreće na put i onda noću miruje.

- Ona se sad nalazi u delu Afrike gde je loš GSM signal, tako da može da se desi da ćemo da čekamo podatke. Može da se desi da ih sve do prolećne seobe ne dobijemo - objasnili su iz Fondacije.

Ognjenka je uspela da pređe veoma opasnu zonu Turske, Sirije, Libana, Izraela gde se nalaze lovokradice i kako kažu iz Fondacije, nadaju se da će taj isti put uspeti uspešno da pređe i u povratku, i da će se vratiti u Srbiju.

Takođe je prešla i Suetski kanal i sada se "javila" iz Sudana.

Video: Nije za osetljive: Seksi cica mrtvim pilencetom nahranila orlušinu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savo

    Sramotaza našu drzavu i sve, da žena ima takve zdravstveno probleme i ćerka, nema zdravstveno osiguranje i svu pomoc u lekovima. Mi smo stvarno dosegli dno dna, decu lecimo porukama, dobrovoljno davanje novca i sl. Drzava je rekla da ima fond za teske slucaj eve, pa gde je to,

  • Toni

    Ognjena od oca sredoja I majke darosavke.

  • Рашка

    Зар Косово и Метохија нису и саставу Србије?Косово је Србија!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima