• 0

Obeležavanje najkrvavijeg nacističkog zločina bez publike: "Veliki školski čas“ u sredu samo na TV-u

, Telegraf

Sledeće godine biće obeleženo 80 godina od streljanja đaka

  • 0
Kragujevac spomenik Šumarice

Foto: Shutterstock

Zbog epidemiološke situacije tradicionalna komemorativna manifestacija „Veliki školski čas“ biće u sredu, 21. oktobra održan bez publike, rečeno je Beti u ustanovi Spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Po rečima zamenika direktora, Nenada Karamijalkovića, to je juče odlučio Gradski štab za vanredne situacije.

„Veliki školski čas“ biće, kao i uvek, kod Spomenika streljanim đacima i profesorima. Tamo će doći samo izvođači programa, tehničko osoblje i nešto zvanica.

Skup će prenositi RTS i Radio-televizija Kragujevac.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama Venka Andonovskog „Izrešetane duše“, u režiji Jane Maričić. Nastupiće dramski umetnici Katarina Mitrović, Petar Lukić, Avram Cvetković, Nikola Milojević, Mina Stojković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Milan Tomić, Nemanja Djelić.

Uoči Velikog školskog časa, danas,  u 19 časova, na „Bdenju“ u Muzeju 21. oktobar o drami „Izrešetane duše“će govoriti Andonovski i kritičar Mirko Demić.

Biće održan i četvrti koncert u okviru Oktobarskih muzičkih svečanosti(OKTOH) ,a nastupiće Gudački kvartet Arkobaleno.

Obezbeđen je prenos i preko Fejsbuk stranice Spomen-parka „Kragujevački oktobar“.

Komemorativna manifestacija „Veliki školski čas“ održava se od 1971. godine kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama, u sećanje na 3.000 građana streljanih u Kragujevcu i okolini oktobra 1941. godine, kao odmazda okupatora za ubijene nemačke vojnike.

Još 300 imena treba istražiti 

Na prostoru Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ nalazi se 29 humki, a u obližnjem naselju Bagremar je 30. humka gde su streljani Jevreji, Srbi i Romi. Tri humke su u selima Maršić, Grošnica i Ilićevo, gde je bilo streljanje meštana 19. oktobra, nekoliko dana pre pokolja u kragujevačkim Šumaricama.

Karamijalković je rekao Beti da se pouzdano znaju imena 2.796 streljanih, za koja postoje svedočanstva, a još 200 do 300 treba istražiti.

Rekao je da će iduće, 2021. godine, na 80. godišnjicu streljanja, Spomen park formirati komisiju te će se njegovi kustosi baviti revidiranjem postojeće kartoteke i nastaviti istraživanja u vezi sa pobijenima, uz podršku Muzeja žrtava genocida.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima