• 12

Ko je Gari kog ima u svakom razgovoru Novosađana: Špijun, državni neprijatelj ili " tamo neki Švaba"

, Telegraf

Priča o nadimku Gari seže u davne pedesete godine, a sve je počelo na Štrandu kraj Dunava

  • 12
Novosadsko kupalište Štrand

Foto: Marko Jovanović

Znate da ste u Novom Sadu ako vas je neko, dok ste boravili u ovom vojvođanskom gradu, nazvao Gari ili stalno čujete da se uvek priča o nekom Gariju.

Ovaj fiktivni novosadski lik se provlači kroz istoriju Novog Sada svaki dan. Ovo ime zbunjuje stanovnike ostalih gradova Srbije, ali i strance, a na Novosađanima je da pokušaju da objasne svima ko je bio taj Gari.

Da li je Gari samo osoba koju poznajete iz viđenja i ne sećate joj/mu se imena? Ili samo tepanje osobi koju znate 100 godina? Ili apsolutno nema veze ko je, već ga svi Novosađani imaju u svom vokabularu.

A cela priča je, kažu, kako piše portal Explore Novi Sad, počela na plaži Štrand, pokraj Dunava.

Letnji stanovnici obližnjih baraka imali su gosta, koji se samo jednog leta tu stvorio, porušio letnju rutinu stanara i prkosno šetao plažom u svojim kupaćim "gaćkama" od mosta do Špica i nazad. Svaki dan, celo leto. Zamislite samo frustraciju novosadske gospode koja pokušava na miru da jede svoje grožđe i mekike, a on se tu samo šećka.

Misteriozni čovek koji voli "pojesti i popiti"

Jednog lepog sunčanog dana misteriozni čovek počeo je da koristi neku kutiju koju je dizao u nebo, vijao ptice s njom, usmeravao je ka drvetu, pa ka vodi. Nikome ništa nije bilo jasno.

U pitanju je bio fotoaparat koji do tada nisu imali prilike da vide baš u svakodnevnoj upotrebi.

Priče već kruže, čovek je špijun, evo i posle rata (pedesetih godina prošlog veka) još se tu "smucaju neke Švabe i turaju nos di im nije mesto". Najhrabriji među svima, Laza, tada poznati novosadski trgovac i vlasnik obližnje kafane, odlučio je da se upozna sa dotičnim špijunom.

Pruži Laza ruku i poprilično glasno reče: "Dobar dan, ja sam Laza eno iz one tamo barake, imam i kafanu tu, ajde da popijemo nešto, ubi nas ova žega!".

Na šta gospodin odgovara vrlo kratko: "Garik" sa širokim osmehom. Razumeo je dovoljno, ime, ti, ja i kafana.

Ispričaše se Laza i Garik i rukama i nogama, uz muziku, hladan špricer i kulen, kažu, dva dana i dve noći.

Kada su svi shvatili da taj "Gari" nije državni neprijatelj broj jedan, i da voli popiti, a bogami i pojesti, svi su želeli da se upoznaju sa njim.

Od tada se priča o Gariju, misterioznom Švabi, čije slike plaže Štrand i dalje možete naći u arhivama Novog Sada.

Ovo je za Explore Novi Sad ispričala Bojana Bugarski, baka (87) iz Novog Sada. Svojom pričom, baka Bojana je ponovo oživela priču o čuvenom Gariju, koji ne treba i ne sme da bude zaboravljen.

Video: Pet trudnica rodilo blizance noćas u KC Vojvodina

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima