• 13

Da li ste noćas pomerili sat? Ekonomski cilj koji tela ne trpe postavljen pre 44 godine

, Telegraf

Vreme se menja 25. oktobra u tri iza ponoći

  • 13
Sat, alarm, buđenje

Foto: pixabay.com

U tri sata noći za nama bilo je dva. Da li ste se setili da vratite sat unazad?

Ovoga jutra spavali ste sat duže. Zimsko i letnje vreme i dalje nastavljaju da postoje, iako je EU, koju Srbija u tome prati, obećala da će se iz toga izvući.

Vreme će se ponovo ubrzati na proleće. Mera je uvedena pre 44 godine, a cilj je bio uštedeti energiju. Verovalo se da sat sunca duže preko leta zapravo znači i sat potrošene struje manje.

Međutim, ispostavilo se da ušteda energije nije tako značajna. Što se ne potroši po danu, potroši se tokom noći i obratno. Leti se izlazi kasnije, a zimi se u hladna, mračna jutra uz pomoć struje greje i osvetljava.

Pre dve godine Evropska komisija sprovela je anketu, potom donevši odluku da se sa menjanjem vremena prestane. Čak 84 odsto anketiranih bilo je protiv promena sata. Najpre jer biološki sat ne trpi administrativne barijere.

Lekari ocenjuju da je telu potrebno nekoliko nedelja da se navikne na promenu ritma, te da mnogi imaju problem sa spavanjem na početku "novog" ciklusa. Stres doživljava i stoka o kojoj ljudi brinu - prema svom vremenu.

Taj stav deli i načelnik kliničke psihijatrije KBC "Dr Dragiša Mišović" Vladimir Diligenski rekao je za RTS da pomeranje časovnika podstiče anksioznost.

- Zanemarujemo koliko je važno spavati određeno vreme, a kad vam neko skrati spavanje jedan sat sve se menja i potrebno je prilagođavanje oko mesec dana. Izgleda da nam je ovo zadnji put i da se zahvalimo što je Evropska komisija to konačno ukinula - poručio je prof. dr Diligenski.

Video: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meni svejedno

    Ja ne pomeram sat, telefon sam odradi😂😂😂

  • Хрвоје

    Морамо имати зимско рачунање времена али исто као Бугарска и Грчка, у тој зони припадамо.

  • Rajko

    Pola sata neka sledeci put pomere i tako da ostave. Ni tamo, ni ovamo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima