• 0

Miholjsko leto donelo obilje pečuraka: Budite oprezni, razlike su male, a mogu biti kobne

, Telegraf

Šume su trenutno prebogate vrganjima, borovnjačama, sunčanicama i šampinjonima

  • 0
Pečurke, Suvobor

Foto: RINA

Topla i  vlažna jesen je idealna za rast gljiva, a u našim krajevima su sada najrasprostanjenije sunčanice i šampinjoni, koji, nažalost, imaju gotovo identične "dvojnike" čija upotreba može da bude i kobna.

Ovo je posebno opasno stoga što dovoljno nisu edukovani ni oni koji gljive beru za ličnu potrošnju, ni oni koji ih stavljaju u promet, pa iz mikološkog društva "Naisus" upozoravaju zainteresovane da ne kupuju od nepoznatih prodavaca - na ulici, bez deklaracije i potvrde porekla.

- S obzirom na to da je "šumsko meso" bogato vitaminima i mineralima, sve je više ljudi iz urbanih sredina koji menjaju stil ishrane i okreću se prirodnim izvorima. Ali, često se događaju i trovanja vrstama gljiva koje beru neuki - kaže za Novosti  jedan od najcenjenijih mikologa amatera Marjan Kuštera, inače osnivač mnogih mikoloških i gljivarskih društava na jugu Srbije.

Ističe i to da su u jesen najčešće sunčanice, u narodu poznate pod imenom suncobranke, te srndać ili kozarka.

- Prave sunčanice su krupne gljive sa "šeširima" i do 40 centimetara, pokrivenim smeđim "krpicama". Kod njih su listići pod šeširom krembele boje i na pritisak postaju smeđe, a mirišu na lešnik ili orahe. Rastu na livadama i proplancima koji se ne kose mašinski i ne tretiraju veštačkim đubrivima, a ima ih i uz trnove i ivice šuma. Njima slične su suncobranke koje nazivamo čupave ili kuštrave sunčanice. Njihov "šešir" je manji i uglavnom ostaje zatvoren, kao lopta. Beličaste je kožice, a krpice na šeširu, kao i meso u listićima i drški, pri zasecanju pocrvene. Sa dvostruko kraćom drškom bele ili krem boje, bez ikakvog ornamenta ili šare, jasno se razlikuju od prave sunčanice - tumači Kuštera.

Iako se i "čupava" sunčanica kategoriše kao jestiva, nije malo ljudi koji su osetljivi na neke specifične proteine koje ona sadrži, pa nastaju stomačne tegobe, dijareja i povraćanje.

Ako dođe do pada krvnog pritiska i gubitka soli, obavezno je javljanje u medicinsku ustanovu i tretman infuzijama.

Jelka Ranđelović iz sela Grkinja pravi vrhunske specijalitete od gljiva koje sama bere na obroncima planine Seličevice. Kaže, nikada nije omanula jer je imala odličnog učitelja - svekrvu.

- Ona više ne može sa mnom u planinu, ali sve što donesem temeljno pregleda. Inače, ovih dana su šume prebogate još vrganjima i borovnjačama - tvrdi Jelka.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima