• 12

Stravični prizori kod Bogatića: Meštani zatekli pored puta leševe, očekuju debele kazne kao poruku

, Telegraf

Nesavesni vlasnici uginule stoke skidaju ušne markice, pa komunalni inspektori ne mogu da utvrde čije su životinje

  • 12
Leševi životinja, Bogatić, leš

Foto: Facebook/Miroslav Tovilović

Proteklog vikenda u Badovincima, mestu kod Bogatića, pored puta i na svega nekoliko desetina metara od naselja, pronađeno je više leševa uginulih goveda i svinja. U Badovincima se posle ovih užasnih prizora pitaju dokle će nesavesni pojedinci zagađivati životnu sredinu i kada će se trajno rešiti  problem odlaganja uginulih životinja.

- Nažalost, takvih slučajeva u selu ima svakodnevno. Često ljudi kada idu u njive ili na pecanje primete i prijave da su videli bačene uginule životinje. Eto, juče je došao čovek u mesnu zajednicu i prijavio da je video uginulo tele pored poljskog puta prema Očagama. U selu se u ovom trenutku tovi najmanje 40.000 svinja i ima uginuća, ali gde je savest ljudima da leševe bacaju gde stignu - pita se i Milena Popović, službenik mesne zajednice.

Nesavesni vlasnici uginule stoke skidaju ušne markice, pa komunalni inspektori ne mogu da utvrde čije su životinje. Tako je bilo i prošle godine kada je neko u blizini starog korita Drine ostavio šest uginulih svinja. Meštani Badovinaca kažu da pojedinci svakodnevno bacaju uginule životinje po velikom seoskom ataru jer je tako lakše nego da ih sami zatrpaju, a da se javnost uznemiri samo kada se otkriju masovne nelegalne deponije životinjskog otpada. Pošto na savest ne može da se utiče, onda bi, po njihovom mišljenju, inspekcije i prekršajni sud trebalo da budu efikasniji.

- Kada bi se sve inspekcije udružile, lako bi moglo da se otkrije ko je bacio leševe. Kada taj bude debelo kažnjen drugi se ne bi usudili da isto urade - kažu u selu.

U celoj Mačvi, iako je stočarski kraj, nije rešen problem odlaganja životinjskog otpada.

U JKP "Bogatić" radi služba zoohigijene koja reaguje po prijavama građana i inspekcije i mašinama zatrpava uginule životinje. Organizovano i bezbedno odlaganje životinjskog otpada nije organizovano.

- Pre osam godina je bilo govora o nabavci hladnjače i ugovaranju deponovanja ovog otpada sa kafilerijom iz Bačke Palanke. Nažalost, nije bilo sluha da se problem tako reši. Stočna groblja nisu legalna i za sada mi uvek postupamo po prijavama inspekcije i građana i leševe životinja zatrpavamo o svom trošku - kaže Vladan Popadić, direktor JKP u Bogatiću.

Video: Horor kod Jagodine. Psi zatvoreni na divljoj deponiji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    A ko je tu kriv!?

  • Maverick

    U ovakvom slučaju pomaze samo kazna za celo selo,pa onda neće više niko bacati smeće bilo gde.

  • Pa kad nemamo sistem

    Sta ocekujete? 50% drzavnih institucija ne radi svoj posao. Tacka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima