≫ 

Oštra reakcija gradonačelnice Niša nakon što su huligani išarali spomenike: Sve će se snimati

Pretpostavlja se da su spomenike naružili navijači

  • 8

Grad Niš planira da spomenike, koji su sve češće na meti vandala, zaštiti video nadzorom - najavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Njena reakcija je usledila nakon što su 26. oktobra, najverovatnije navijači koji su prisustvovali utakmici Radnički - Partizan, naružili po ko zna koji put biletarnicu spomen kompleksa Ćele Kula i plavim sprejem isprskali spomenik sestrama Baković.

Nadležne službe su pokušale da uklone navijačke grafite, što se ispostavilo kao nemoguće pa će se preko njih uraditi mural.

- Omladinsko udruženje Radne akcije Delijski Vis došlo je na ideju da se na fasadi biletarnice naslika mural sa likom Stevana Sinđelića. Veoma je ružno što se već godinama fasada ruži navijačkim grafitima, zbog turista jer je to ono prvo sa čim se sreću prilikom obilaska spomenika čegarskim junacima – kazala je Sotirovski.

Komentarišući oštećenje obeležja posvećenog sestrama Baković, objasnila je da grad ima nameru da sve spomenike zaštiti video nadzorom.

- U saradnji sa gradskim Savetom za bezbednost grada i policijom, postavićemo kamere ne samo na ulaze i izlaze iz Niša, već ćemo video nadzorom pokriti spomenike, ali i zgrade od velikog značaja kao što su Oficirski dom i Gradska kuća. Kamere će doprineti i podizanju nivoa bezbednosti u gradu, ali i sprečiti ovakve ispade – najavila je niška gradonačelnica.

Ćele Kula je najposećeniji kulturno istorijski spomenik sagrađen nakon bitke na Čegru 31. maja 1809. godine kada je izginulo četiri hiljade srpskih ustanika predvođenih vojvodom Stevanom Sinđelićem. Niški Huršid paša naredio je da se od njihovih lobanja na ulazu u Niš sagradi kula kako bi odvratio Srbe od ponovnog ustanka.

U kulu je bilo uzidano 952 lobanje, ali su mnoge srodnici izginulih ratnika odneli i sahranili. Po oslobođenju Niša 1878. godine napravljena je nadstrešnica nad zidom, a 1894. godine i kapela. Danas je u kuli 58 lobanja od kojih se za jednu smatra da pripada Stevanu Sinđeliću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    30. oktobar 2020 | 13:07

    nismo kao narod takvi da ne postuje zrtve koje su nacisti ubili.... svako postovanje prema tim zrtvama a huliganima treba stati na put...

  • Žaks

    30. oktobar 2020 | 13:43

    Kamere naravno,ali to nije rešenje! Staviće fantomke i nikad ih nećete indetifikovati! Krivična a ne prekršajna prijava!!! Kazna zatvora od min. 6 meseci za uništavanje javne imovine i spomenika! Platiti troškove popravke istih plus kazna od 120000 rsd. Plus društveno koristan rad od min. 3 meseca! Možda tad i nešto postignete!

  • 32 zagorska

    30. oktobar 2020 | 13:11

    To su naši djećki išarali.Živela Jugoslavija volim Partizan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA