Paraćinci svakodnevno pitaju saobraćajnog inženjera za prognozu: Vladimir vreme prati na 2,5 minuta

Južno od Beograda pored Paraćina samo još Knjaževac, Novo Selo i Soko Banja imaju private meteorološke stanice

  • 0
Paraćin Printskrin: RTS

Vladimir Dikić iz Paraćina već deset godina amaterski prati meteorološke podatke u svom gradu. Trenutno ima četiri automatske stanice koje redovno ažuriraju podatke. Planira da za svako selo u paraćinskoj opštini nabavi stanicu za merenje količine kiše, piše RTS.

Temperatura, vlažnost, vazdušni pritisak, brzina i smer vetra, kao i količina padavina, parametri su koji automatska meteorološka stanica meri na dve i po sekunde. Podaci se šalju vaj-faj mrežom, preko baze, direktno na stranicu na internetu Paraćin meteo gde se ažuriraju svakih pet minuta.

- Trenutno imam četiri, u planu je da za nekoliko godina ima 10 do 12 stanica raspoređenih po celoj teritoriji opštine - najavljuje Vladimir Dikić, preduzimljivi metrorolog amater.

Južno od Beograda pored Paraćina samo još Knjaževac, Novo selo i Soko Banja imaju private meteorološke stanice. Vladimir je i član udruženja "Serbijan meteo" koje okuplja oko dve hiljade meterologa amatera. Iako po struci saobraćajni inženjer meteorologija mu je kaže ljubav iz đačkih dana.

- Imali smo satelitsku antenu i onda smo imali kanale iz inostranstva i ja sam tu video neke grafike, svašta nešto, za mene prvi put, nikad viđeni. I tako je to krenulo, malo po malo. Prvo u osnovnoj školi sam ja crtao neke svoje karte i prognoze. E, onda je sa pojavom interneta, otvorili su se vidici - objašnjava Vladimir.

Ove godine je osnovao udruženje "Paraćin meteo" koje se isključivo bavi širenjem mreže meteoroloških stanica na teritoriji Paraćina. Poljoprivrednici ga često zovu da pitaju koliko je kiše palo kako bi znali da li im je na njivama i u baštama potrebno navodnjavanje, a taj podatak bitan je i da se preduprede poplave.

- Kakvo će vreme biti za vikend, to je najčešće pitanje - kaže Vladimir Dikić.

Za naredne dve sedmice na osnovu podataka Vladimir prognozira temperature oko i malo iznad proseka uz smenu kiše i sunca na dva do tri dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA